Konuşmama hakkının kapsamı genişletiliyor

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'e sevk edilen Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu Tasarısı, mahkemede konuşmama hakkının kapsamını genişletti. Doktor, ebe ve avukatlarla birlikte tanıklıktan çekilme hakkı elde eden meslekler şunlar:

Mahkemede konuşmama hakkının kapsamı genişletiliyor. Doktor, ebe ve avukatların dışında mali müşavirler, noterler, diş hekimleri, eczacılar ve hemşireler de tanıklıktan çekilebilecek

Meclis'e sevk edilen Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) Tasarısı, özel yaşamın ve mesleki sırrın gizliliğini güvence altına alacak.

Yürürlükteki yasaya göre, doktor, ebe ve avukatlarla sınırlı olan 'mahkemelerde tanıklıktan çekilme hakkı' genişletiliyor. Tasarı Meclis'ten geçerse, mali müşavirler, noterler, stajer avukatlar, diş hekimleri, eczacılar ve hemşireler de, 'mesleki sırrını' gerekçe göstererek tanıklıktan çekilebilecek.

İZİNSİZ AÇIKLAYANA CEZA

AB kriterlerine uygun olarak hazırlanan yeni düzenleme, 'mesleki güvenilirlik' ilkesine dayanacak. Meslekleri gereği kişilerle ilgili özel bilgilere sahip olanlar, dava konusu herhangi bir olayda tanık olmaya zorlanamayacak. Bu kişilerin tanıklıkları ancak sır sahibinin rıza vermesi halinde gerçekleşebilecek. Meslekleri gereği edindikleri bilgileri, sır sahibinin rızası olmadan açıklayanlar hakkında ise Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre ceza davası açılacak. Bu kişiler ayrıca, meslek etiğine aykırı davranışta bulundukları gerekçesiyle, meslek odaları tarafından da cezalandırılacak.

MUHBİRE KORUMA

Tanıklıktan çekilme hakkı, polisle yakın ilişki içinde bulunan muhbirler için de uygulanacak. Polise verdikleri bilgiler nedeniyle kendilerinin ve ailelerinin can güvenliği tehlikeye giren kişiler, tanık olmaya zorlanamayacak ve bu kişilerin kimlikleri gizlenecek.

Vatandaşlık görevini yerine getirerek her hangi bir suçu ihbar eden vatandaşlar da, rızaları olmadan tanık olarak gösterilemeyecek. Bu kişilerin kimlikleri de yine güvenlik nedeniyle gizli tutulacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber