Bürokrata patron yetkisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ticari faaliyette bulunan kamu kurumları, tıpkı özel sektör şirketleri gibi faaliyetleri için gereken mal ve hizmet alımlarında katı ihale kurallarına tabi olmayacak.

Hükümet'in yeni hazırladığı tasarıyla enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleri gibi 4 ana sektörde faaliyet gösteren kamu kurumları, Kamu İhale Yasası'nın sert kuralları ile Kamu ihale Kurumu'nun (KİK) denetim mekanizmalarının dışına çıkacak.

Bu işletmeler, KİK denetimine girmeden kendi inisiyatifleri doğrultusunda ihale yapabilecekler. Yeni düzenleme KİT'lerle İSKİ ve ASKİ gibi belediye şirketlerine tıpkı özel sektör şirketleri gibi ihalelerde kolay hareket etme avantajı sağlıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ'NE UYUM

Uzun süredir üzerinde çalışılan "Enerji, Su, Ulaştırma ve Posta Hizmetleri Sektörlerinde Faaliyet Gösteren Kuruluşların Alımları Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" adını taşıyan düzenleme tamamlandı. Önümüzdeki günlerde Başbakanlık'a gönderilmesi beklenen taslak, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında "enerji, su, ulaştırma ve posta hizmetleri" için ayrı bir ihale mevzuatı hazırlanması çerçevesinde kurgulandı. Taslak, söz konusu 4 ana sektörde ihale mevzuatını esnekleştiriyor, bürokratlara daha rahat hareket etme imkanı tanıyor.

DENETİM DE ESNEK

Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanan taslak, bu 4 sektörde kuruluşlara alım ve yapım işlerinde esneklik sağlarken, birçok işin de Kamu İhale Yasası denetiminden çıkarılmasını öngörüyor. Buna göre, su ve enerji sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar hammadde alımlarında Kamu İhale Yasası'ndan da bu düzenlemeden de muaf tutulacak. Böylece, bürokrasinin azaltılması yoluyla ihaleler daha çabuk gerçekleştirildiği gibi, denetim mekanizmaları da kurum içi uygulamalarla sınırlandırılmış olacak.

GİZLİ HİZMETLER

Taslak, güvenlik ve benzeri 4 ana sektörün dışında kalan hizmetleri de Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarıyor. Taslağa göre, gizlilik ve özel güvenlik gerektiren alımlar, uluslar arası anlaşmalara göre yapılan alımlar, yurtdışında yürütülecek faaliyetler için yapılacak alımlar ile satmak veya kiralamak için yapılan taşınmaz ve diğer alımlar da KİK kapsamı dışına çıkarılıyor.

10 MİLYON YTL'NİN ALTI SERBEST

Taslakla, belli bir eşik değerin altındaki alım ve yapım işleri de Kamu İhale Yasası kapsamına çıkıyor. Buna göre, 800 bin YTL'nin altındaki mal ve hizmet alımlarıyla, 10 milyon YTL'nin altındaki yapım işlerinde kurumlar, KİK'e tabi olmadan kendi belirledikleri yöntemlerle ihale yapabilecekler. Buna göre, 10 milyon YTL'nin altında kalan inşaat ihaleleri daha hızlı bir süreç içerisinde tamamlanacak.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber