Anadolu Liselerinde İlişik Kesme Ertelendi

MEB nezdinde yapılan girişimlerde Anadolu Liselerine yapılan öğretmen atamaları ile ilgili yayımlanan kılavuza göre atamalar 14/03/2008 de yapılacaktı. İki günlük gecikmeyle ve yanlış yapılan değerlendirmeler sonrasında atamalar tekrar düzeltilerek gerçekleştirildi. Yine kılavuza göre ilişik kesme işlemleri EN KISA SÜREDE yapılacaktı. MEB'in yaptığı yeni açıklama bağlamındaki değerlendirmemiz için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mart 2008 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar net olarak yayımladığımız http://www.memurlar.net/haber/105810 linkindeki ?Öğretmenin İlişik Kesmesi Neden Öğretim Yılı Sonuna Bırakılmıyor? Başlıklı yazımıza bir çok yorum gelmiştir. Bu yazıda yapılan işlemin eğitim öğretimi aksatacağı ve öğrencilerin mağdur edileceği belirtilmiş olup daha önce yapılan girişimler sonucunda MEB tarafından 24/03/2008 tarih ve 19226 sayılı yazı yayımlanmıştır. Yazıya Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

Personel Genel Müdürü Remzi KAYA imzalı yazı da ??2007-2008 eğitim öğretim yılı devam ettiğinden, görev yaptıkları kurumlarından ayrılması halinde, eğitim öğretimin aksayacağı tespit edilenlerin ayrılma ve başlama işlemlerinin Valiliğinizce de uygun görülmesi halinde öğretim yılının ders kesiminde yapılmasını rica ederim.? Denilmektedir.

Bizim yazımızda vurgulamak istediğimiz asıl konu Aralık Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirmesi ve Şubat Atamasında olduğu gibi görevden ayrılma ve göreve başlamaların zamansız yapılmasının eğitim öğretimi baltaladığı yönünde idi.

Bu konularda yani idari işlemlerde yapılacak uygulamaların yargı yolu dahil olmak üzere geleceğe yönelik öngörüler doğrultusunda planlama yapılması Devlet ciddiyetinin gereğidir.

Bürokratik makamlarda bulunan yöneticilerimiz de devlet yönetiminin vazgeçilmez ve bu sorumluluğu sonuna kadar üzerine alan, alması gereken ve devlet ciddiyetine göre hareket etmesi gereken kişilerdir.

Yapılacak idari uygulamalar tek bir bireyi dahi (bürokrat,öğretmen, öğrenci, veli her kim olursa olsun) en azından hukuk yönünden mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmelidir.

Bunun bariz bir örneği son Anadolu lisesi atamalarında görülmüştür. 16 Mart 2008'de sonucuna bakan bir öğretmen A Anadolu Lisesine atanmıştır. Birkaç gün sonra baktığında ise daha önceki sonuç ekranında ?(---) Kurum kontenjanı dolu olduğundan iliniz tarafından kapatılmıştır.? İbaresini gördüğü B Anadolu Meslek Lisesine atandığını öğrenmiştir.

Sebep sorulduğunda ise eşit puanlı olanlardan Hizmet Puanı fazla olanın atanması gerekirken bu durumu göz ardı etmişiz denmiştir.

(Bu okulda kontenjan dolu ise neden tercih hakkı verilmiştir bu ayrı bir konu, tercih hakkı verildikten sonra kapatılan bu okul nasıl yeniden açılmıştır bu da ayrı bir tartışma ve ciddiyet konusudur.)

Benim yazımda bahsettiğim konular bunlardan ibarettir. Kaldı ki bakanlıkça yazılan son yazı 24 Mart 2008 de yazılan değil Kılavuzda yer alması gereken bir yazıdır.

Ayrıca sonuçların açıklandığı 16 Mart ile yazının yayımlandığı (kaldı ki bu yazı Personel Genel Müdürlüğünün sitesinde dahi yoktur.) 24 Mart 2008 tarihleri arasında ilişik kesen öğretmenler de olmuştur.

Son yazıma gelen yorumlarda bazı öğretmen arkadaşlar ?Bu konu yargıya taşındı bir an önce ilişiğimizi kesip başlayalım ki hakkımız saklı kalsın? şeklinde yaklaşımlar sergilemişlerdir. Böyle bir şey mümkün değildir. İdari yargıda mahkeme karar verdiği taktirde (Yürütmeyi Durdurma Kararları dahil) o işlemden önceki hale dönme zorunluluğu vardır. Yani göreve bir an önce başlansa bile yargı süreci bakanlık aleyhine sonuçlanırsa tüm atamalar iptal olacak herkes geldiği yere geri dönecektir.

2005/73 sayılı genelgeye göre yapılan atamalar yargıdan dönmüş ve aradan geçen süreye rağmen bakanlıkça henüz uygulamaya başlanmıştır. Bakanlık yargı kararını zamanında uygulamamaktan suç işlemiş konumdadır. Bu günlerde Anadolu Liselerinde bir de bu öğretmenlerin ilişik kesme süreci gündemdedir.

Bu gelişmeler neticesinde Yönetici atama yönetmeliğinde yaşanan kaos ortamı şu anda Anadolu Liselerinde yaşanmaktadır. Yöneticiliklerden sonra Anadolu Liselerini de karıştırmayı başardık anlayacağınız.

Öğretmenler 2005'te 2005/73 sayılı genelgeye göre sınavsız atanmış, sendikalarca yargıya taşınmış ve yargı (o zaman yönetmelikte sınavsız atama yok) doğru kararı vermiş ve genelgeyi durdurmuştur. İdare mahkeme kararını uygulamamış ve şu anda uygulamaktadır. Bu arkadaşlar yani 2005'te atananlar 2008'e kadar yapılan sınavlara giremedikleri gibi 16 Mart 2008'de sonuçlanan atamalara da o anda Anadolu lisesinde görev yaptıklarından başvuramamışlardır. Yani mağdur edilmişlerdir. Şimdi bu işin içinden nasıl çıkılacaktır?

Bu konularda EN KISA sürede açıklama yapılmalıdır ve bu mağduriyetler giderilmelidir. Yalnız bu EN KISA SÜREDE kavramı ?bakanlıkça yapılan Yönetici atama yönetmeliği yargı karaları ve kamuoyu değerlendirmeleri doğrultusunda EN KISA zamanda yayımlanacaktır ile son yapılan Anadolu Lisesi atamalarındaki kılavuzda yer alan Ataması Yapılan Öğretmenlerin Görevlerine Başlamaları EN KISA SÜREDE kavramı ile aynı olmamalıdır.

Çünkü birincisinin üzerinden bir yıl geçti halen dolmadı ikincisinin üzerinden ise 10 gün geçmeden (benim en kısa süre anlayışıma göre herkesin ilişiği kesilmeliydi 24 Mart 2008'e kadar) yeni bir yazıyla dönem sonuna ertelendi yani üç ay ileri alındı.

Saygılarımla?

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber