Çevreye 59 Milyar Euro harcanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2008 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Avrupa Birliği (AB) çevre müktesebatına uyumun Türkiye'ye maliyetinin 59 milyar Euro olacağını söyledi.

20 yılda yapılması gereken bu yatırımı cumhuriyetin 100. yılına kadar tamamlamayı planladıklarını anlatan Eroğlu, "Cumhuriyetin 100. yılında, çevreyle ilgili AB müktesebatının bütün şartlarını yerine getirmeyi planlıyoruz." dedi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Batı Anadolu Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (BASİFED) İzmir'de düzenlediği "AB Sürecinde Çevre" konulu panelin açılışında konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin çevreyle ilgili bütün vecibeleri yerine getireceğini belirtti. Yaptıkları çalışmaya göre AB müktesebatına uyumun maliyetinin 59 milyar Euro olduğunu söyleyen Eroğlu, bunun 10 milyar Euro'sunun belediyelerin katı atık yatırımı olduğunu kaydetti. Belediyelerin atık su ve temiz su yatırımları içinse 18 milyar Euro harcanacağını söyleyen Veysel Eroğlu, 15 milyar Euro'nun da sanayi tesislerinin şartlarının yerine getirilmesine harcanacağını ifade etti. Çevre konusunda kısa ve uzun vadeli planlar hazırladıklarını belirten Çevre ve Orman Bakanı, 2011 yılına kadar 50 milyon nüfusun katı atığının toplanarak imha edileceğini söyledi. Cumhuriyetin 100. yılına kadar içme suyu ihtiyacının nereden karşılanacağını planladıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, "Türkiye su fakiri olmadığı gibi su zengini de değildir. Bu varlığı akıllıca kullanması durumunda kendisine yetecektir." şeklinde konuştu. aliç gibi Gediz Nehri'ni de kurtaracaklarını belirten Eroğlu, İzmir'in EXPO 2015'i alması durumunda bakanlık olarak her türlü kanuni düzenlemeyi yapacaklarını ifade etti. Eroğlu, balık çiftlikleriyle ilgili bir eylem planı hazırladıklarını, taşınabileceği yeni alanlar belirleyerek 1/100 binlik planlarını hazırladıklarını dile getirdi.

TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ümit Boyner ise yaptıkları çalışmaya göre AB çevre müktesebatına uyumun Türkiye'ye maliyetinin 68 milyar avo olduğunu, bunun 50 milyar avosunun kamu, kalanının ise özel sektörün yapması gereken yatırım olduğunu belirtti. Boyner, çevre kirliliğinin son yıllarda bütün dünyayı tehdit eder duruma geldiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Holger Schroeder de çevre müktesebatına uyumun Türkiye'ye maliyetinin 70 milyar Euro olacağını belirtti. Bunun karşılanması için stratejik planların yapılması gerektiğini anlatan Schroeder, bu konuda aday ülkelerin tecrübelerinden yararlanılabileceğine dikkat çekerek, "Bu yatırım 20 yılda yapılacağı için karşılanabilecek bir rakamdır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber