Batık Bankacıları kurtaran mahkeme heyetine soruşturma

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Nisan 2008 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Batık bankacılar ve mafya babalarının lehine verdiği kararlarla dikkat çeken mahkeme heyetine soruşturma açıldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun şikayeti üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin işlemlerini incelemek üzere müfettiş görevlendirdi. Söz konusu mahkeme, TMSF'nin el koyduğu Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel ve Dinç Bilgin'in (Etibank) davalarına bakmıştı. Hakimler İsmet Atilla Hekimoğlu, Ümran Sölez Tan ve Ali Hacıfazlıoğlu, sorumluluk alanına girmemesine rağmen banka dosyalarını görüşmekte ısrar etmişti. Planlı olarak Egebank'ı zarara uğramakla suçlanan Demirel'in davası 8 yıldır karara bağlanmadı. 'Oflu İsmail' lakaplı İsmail Hacısüleymanoğlu'nun da aracılık sonucu erken tahliye edildiği ileri sürülüyor.

Yahya Murat Demirel, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 43 sanıkla birlikte Egebank'ı, 'Teşekkül oluşturup sistemli ve planlı olarak 1 milyar 200 milyon dolar zarara uğrattığı' iddiasıyla yargılanıyor. 8 yıldır süren davanın sonuca bağlanmaması üzerine harekete geçen TMSF'nin avukatları Adalet Bakanlığı'na başvurarak İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini şikâyet etti. Demirel'in dosyasının, banka davalarına bakmak için özel kurulan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmemesini de şikâyete gerekçe gösteren TMSF vekilleri, söz konusu hakimler İsmet Atilla Hekimoğlu, Ümran Sölez Tan ve Ali Hacıfazlıoğlu hakkında işlem yapılmasını istedi. Bakanlık, başvuru üzerine müfettişleri görevlendirdi.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ilginç kararlara imza atmasıyla gündeme gelmişti. Bu kararlar arasında, cinayet suçundan hapis yatan Oflu İsmail lakaplı İsmail Hacısüleymanoğlu'nun erken tahliyesi de bulunuyor. Nisan 2007'de Oflu İsmail'in serbest bırakılmasının ardından, Galatasaray'ın eski başkanı Ergun Gürsoy, Hacısüleymanoğlu ailesiyle ilgili operasyon yürüten emniyetin telefon dinlemesine takılmıştı. Gürsoy'un, Oflu İsmail'in oğlu Başar Hacısüleymanoğlu ile telefon görüşmesinde Oflu'nun tahliye edilmesi için İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden hemşehrisi olan bir hakim ile bağlantıya geçtiğini, tahliye hususunda tavassutta bulunduğunu anlattığı iddia edilmişti. Heyet ayrıca, tahliye talebi mahkemece üç kez geri çevrilmesine rağmen, Turan Çevik, oğlu Ahmet Hilmi Çevik ve damadı Erkan Yıldız'ı 'resen tahliye' yetkisiyle serbest bırakan Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat hakkında da soruşturma izni vermemişti. Mahkeme ayrıca, İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy ile Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin'in 8. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı Mustafa Akın hakkındaki redd-i hakim taleplerini kabul etmişti.

Büşra Erdal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber