İstanbul Barosu peruğu da siyasi buldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Nisan 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Barosu, yargı kararlarının uygulama kapsamını genişleterek yeni bir yasak daha icat etti.

Başörtülü stajyer avukatlara 'yargı kararına uymak zorundasınız' diyen baro yönetimi, staj eğitimi sırasında peruk takmayı da yasakladığını yazılı bir şekilde duyurdu. Avukat adaylarının eğitim aldığı merkezin ilan panosuna asılan bildiride, kararın Staj Eğitim Merkezi (SEM) Yürütme Kurulu'nca 4 Şubat 2008 tarihli toplantıda alındığı hatırlatıldı.

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Avukat Berra Besler imzalı söz konusu bildiride, 'siyasi simge olduğu kabul edilen türban' takarak gelen stajyer avukatların, bu konuda verilmiş yargı kararları ve ilgili yönetmelik hükümlerine ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) ilke kararlarına uymak zorunluluğunun olduğu kaydedildi. Stajyer avukatların Staj Eğitim Merkezi'ndeki eğitime türbanla katılmalarının mümkün olmayacağı dile getirilen bildiride şu ifadelere yer verildi: "Avukatın her şeyden önce dürüst ve gerçekçi kimliğe sahip olması, kurallara uygun davranması ve yeminine sadık kalması mecburiyeti karşısında türbanını perukla saklayarak meslek eğitimine aykırı davranan avukatların da bu şekilde eğitime alınmalarına imkân tanınmamasına, bu tür olayların yaşanmaması için bu giyim tarzını tercih eden stajyer avukat adaylarının baromuz staj listesine yazılmamaları hususunun düşünülüp değerlendirilmesi için konunun İstanbul Barosu Yönetim Kurulu'na iletilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir."

Kararın ideolojik ve hukukla ilgisi olmadığını vurgulayan Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı, başörtüsünün yasak olması nedeniyle avukatların kendince birtakım çözümler bulduğunu, ancak bunun da engellendiğini kaydetti. Baronun bu tür faaliyetlere girmesini doğru bulmadığını ifade eden Yaralı, "Bu kişiler ne olursa olsun başörtüsü ile mücadeleyi ilke edinmiş insanlar. Mücadelenin de bir ilkesi, etiği olmalı. Burada bir etik de yok. Hukuki açıdan bir karşılığı da yok. Bundan sonra SEM'in kapısında dikilip peruk kontrolü mü yapacaklar, saçları mı tutup çekecekler? Kabul etmek mümkün değil." dedi. Staj yapan kişinin daha mesleğe başlamadığına, eğitim aşamasında olduğuna dikkat çeken avukat Yaralı, TBB'nin meslek ilkelerine dayanarak bu tür bir yasak getirmenin mantıksız olduğunu dile getirdi. Avukat Yaralı, peruk takmanın dürüstlük ve meslek etiği ile de ilgisinin bulunmadığını belirtti.

Büşra Erdem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber