Kaymakamlıktan sürü sahibine ceza kesilmesiyle ilgili açıklama

Erzurum'un Karayazı Kaymakamlığı, haber sitelerinde yer alan ilçede sürü sahibine ceza kesilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ağustos 2023 14:40, Son Güncelleme : 20 Ağustos 2023 15:15
Kaymakamlıktan sürü sahibine ceza kesilmesiyle ilgili açıklama

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, hayvancılığın yoğun olduğu bölgede çeşitli zamanlarda dikkatsizlikler neticesinde trafikte yaşanan kazalara bağlı olarak insan yaralanmaları, can kayıpları ve vatandaşların geçim kaynağı olan hayvanların telef olma durumlarının yaşandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Erzurum'un Karayazı ilçesi ile Ağrı'nın Tutak ilçelerini birbirine bağlayan Karayolları Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki devlet kara yolu üzerinde 02/08/2023 tarihinde Elmalıdere mevkisinde, yolun virajlı olduğu kesimlerde ve hem normal araç yoğunluğunun fazla olduğu hem de yol çalışmaları nedeniyle tonajlı iş kamyonlarının da yolu sıklıkla kullandığı dönemde, şahsa ait 'köyün/mahallenin ortak sürüsü olmayan' küçükbaş hayvan sürüsünün başıboş şekilde devlet kara yolu güzergahında bulunduğu 'hayvan geçişi için yeterince uygun alanın olmasına rağmen', yolu trafiğe açma noktasında herhangi bir müdahalenin olmadığı, bu durumun da hem trafik güvenliğini hem de can ve mal emniyetini ciddi boyutta tehdit ettiği görülmüştür."

Daha önce de durumla ilgili vatandaşların ve araç sürücülerinin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne şikayetleri üzerine sürü sahibinin birkaç kez uyarıldığı bildirilen açıklamada, "Tüm uyarılara rağmen sürü sahibinin kara yolunda başıboş hayvan otlatmaya devam ettiği tespit edilmiş olup trafik güvenliğini sağlama ve en önemli görevimiz olan vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini temin etme adına ilgili, ilgililer hakkında gerekli idari işlemler tesis edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadelerine yer verildi.

"CEZA, KOYUNLAR KAYMAKAMIN ÖNÜNDEN GEÇİNCE KESİLDİ" İDDİASI

Olay 2 Ağustos'ta Erzurum'un Karayazı ilçesi Mollaosman Mahallesi yakınlarından meydana geldi. İddiaaya göre, Karayazı İlçe Kaymakamı ve aynı zamanda Belediye Başkan vekili olan Muammer Sarıdoğan konvoyuyla geçtiği sırada önüne sürü çıkınca çoban Reis Karataş'a bin 295 lira idari para cezası kestirdi.

KABAHATLER KANUNU'NA AYKIRILIK

Kaymakam Sarıdoğan imzası ile gönderilen tebligatta cezanın gerekçesi şu şekilde açıklandı: "Mollaosman mahallesinde 2023/1 Valilik Genel emrine muhalefet ederek sürülerin çobansız (sahipsiz) olduğu ve karayolları üzerinde trafiği tehlikeye attığı tespit edilmiş olup Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari yaptırım uygulanmıştır."

Cezanın 1/4 oranında indirilerek 971.25 TL olarak ödenmesine karar verildi. Ayrıca cezanın taksitle ödenmek istenmesi halinde ise 30 gün içerisinde il/ilçe müdürlüğüne müracaat edilmesi gerektiği, karara itiraz edilmesi halinde ise 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvurulabileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber