Gül ve Erdoğan'a 'tarihi gar'ı ezecek projeyi engelleyin' çağrısı

Haber Giriş : 17 Nisan 2008 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ?Ankara kentine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı işlediği suçların engellenmesi için? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı göreve çağrıldı.

TMMOB'a bağlı bazı meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ?Ankara kentine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı işlediği suçların engellenmesi için? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı göreve çağırdı.

İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın Ankara Şubeleri ile Peyzaj Mimarları Odası ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin TCDD Ankara Garı önünde yapımına başlanan ?Gar Önü Katlı Kavşak Projesi?nin durdurulması istendi.

- KENT DEĞERLERİNE KARŞI SAVAŞ AÇTI -

Kurum temsilcileri adına açıklamayı okuyan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Nevzat Ersan, Büyükşehir Belediyesi'ni ?kente karşı savaş açmaması? konusunda ikaz ettiklerini belirtti. Gar önündeki çalışmanın trafik çözüm yolu değil Cumhuriyetin simgesel ve tarihi değerleri ile kamusal olan her şeye karşı bir talan girişimi olduğunu savunan Ersan, ?Cumhuriyetin başkenti olması dolayısıyla Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye'de hayata geçirilmeye çalışılan bu yok edici siyasi teşebbüsün kimler tarafından hangi amaçlarla uygulamaya konduğu ise en acı örnekleriyle ortadadır? dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da göreve çağıran Ersan, şöyle konuştu:

?Bir kere daha ve yüksek sesle, ?Gar Önü Katlı Kavşak Projesi' özelinde Melih Gökçek ve zihniyetinin Ankara kentine ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı işlediği suçların takipçisi olacağımızı belirtiyor ve bu suçların engellenmesi için Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil herkesi kentine ve tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz.?

Ersan, projeyle gar binasının ön tarafının otoban, arka tarafının da alışveriş merkezi ve otel olarak düzenlendiğini ifade etti. Tüm tarihi ve kentsel dokunun bu rant uğruna yok edilmek istendiğini dile getirdi.

Ersan, projenin 2007 yılının Mart ayında TCDD tarafından ciddi gerekçelerle reddedildiğini ancak belediyede onay bekleyen hızlı tren projesinin hayata geçirilebilmesi için ?diyet? olarak izin verildiğini kaydetti.

Ersan, şunları söyledi:

?Küresel sermayenin son temsilcisi olarak AKP ve onun Ankara'daki temsilcisi Melih Gökçek, emekten yana olan, ulusal olan tüm değerleri tahrip etmekten çekinmemektedir. Mutlak teslimiyet anlayışı ile tüm yurttaş ve kent sakinleri üzerinde tek bir zihniyetin tahakkümü kurulmak istenmekte, kente, tarihe ve topluma dair tüm değerler eritilerek toplumsal hafıza silinmeye çalışılmaktadır. Emperyalizme karşı emsalsiz bir başkaldırı niteliği taşıyan Ulusal Kurtuluş Savaşı ve devamlında yarattığı tüm değerler de bu kapsamda payına düşeni almaktadır. Bu çerçevede, TCDD Ankara Garı ve tarihi Gar meydanı da bu anlayışın son hedefi haline gelmiş durumdadır.?

Açıklamada imzası bulunan kurum temsilcileri de kısa birer konuşma yaparak, projenin hayata geçirilmesinin ne gibi olumsuz sonuçlar doğuracağını anlattı.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nde yapılan basın açıklamasına, CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, DSP İstanbul Milletvekili Mustafa Varol da destek verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber