MEB sınıf geçmeyi zorlaştırıyor...

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS'de ve ÖSS'de rekor düzeye ulaşan "sıfırcı" sayısının tartışmalara yol açması üzerine, orta öğretim kurumlarında sınıf geçmeyi zorlaştırma kararı aldı.

"Sınırsız sorumlu sınıf geçme" uygulamasına son verilecek, ikiden fazla dersi geçemeyen öğrenci sınıf tekrarı yapacak. Bir dönem not alan öğrencilerin başarı değerlendirmesine de son verilerek, bunun için en az iki dönem notu koşulu getirilecek. Böylelikle öğrencilerin raporlarla okulu "asmaları"nın önüne de geçilecek.
Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı, Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği'nde bu yönde yaptığı çalışmada son aşamaya geldi. TTK üyelerinin imzasına açılan ve adı "Ortaöğretim Kurumları Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavları Yönergesi"nin yürürlükten kaldırılacak olması nedeniyle "Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği" olarak değiştirilen yeni yönetmelikle, özellikle 2004 yılında liseye giriş sınavı (LGS) ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sayıları 100 bine yaklaşan "sıfırcılar"ın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ARTIK SINIRSIZ SORUMLU DERSTEN GEÇME YOK
Yeni yönetmelik, ortaöğretim kurumlarında 10 ve 11'nci sınıfta öğrencilerin çok sayıda dersten başarısız olsa da yıl sonu başarı ortalamasını tutturmaları durumunda "sınırsız sorumlu" olarak bir üst sınıfa geçme uygulamasına son veriyor. Buna göre artık matematik, fizik, İngilizce ve Türkçe gibi derslerden başarısız olmasına karşın seçmeli derslerdeki yüksek notlarıyla yıl sonu başarı ortalamasını tutturan öğrenciler bir üst sınıfa geçemeyecek. Bakanlık, bir öğrencinin üst sınıfa geçebilmesi için yıl sonu ortalamasının tutturmasının yanı sıra alt sınıftan iki den fazla dersi bulunmamasına bakacak. Böylelikle ikiden fazla dersten başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Değişiklikle, 9'uncu sınıftan bir üst sınıfa geçmeye de not ortalaması koşulu getirilecek. Eski yönetmelikte sadece 2 dersten sorumlu geçme şansı veriliyor, not ortalamasına bakılmıyordu. Yeni uygulamayla not ortalaması koşulu getiriliyor.

Yine sorumlu sınıf geçme düzenlemesi kapsamında üst sınıftan aynı dersten başarılı olan öğrencinin alt sınıftaki dersinden de sorumlululuğunun kaldırılması uygulamasına son verildi.

SAĞLIK RAPORUYLA OKUL "ASMA"NIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Yönetmelikle getirilen bir diğer önemli değişiklik de özellikle ÖSS döneminde öğrencilerin "hile"yle sağlık raporu alma yolunun kapatılması oldu. Bakanlık, eski yönetmelikte bir dönem notunu üst sınıfa geçilmesi için yapılan başarı değerlendirmesinde yeterli görülmesi uygulamasına da son verdi. Buna göre, artık öğrencilerin başarı ve başarısızlık değerlendirmeleri en az iki dönem notu almış olmaları durumunda yapılacak. Böylelikle öğrencilerin çeşitli yollarla aldıkları sağlık raporlarının işlerliliğine son vermek amaçlanıyor.

Yönetmelikle getirilen düzenlemeler kapsamında, bir sınıfta öğrenci sayısının çoğunluğu başarısız olduğunda sınav yenileme, öğretmenin yetkisine bırakma yerine, zorunluluk haline getiriliyor. Öğretmenler, zorunlu olarak sınıfın "çooğunluğu" başarısız ise sınavı yenileme yoluna gidecek.

Bir diğer değişiklikle aynı düzeyde olan ancak ayrı sınıflarda ve ayrı okullarda bulunan öğrencilerin karşılaştırılmalarına yönelik yapılan sınavlar "Ortak Sınavlar" adı altında düzenlenecek. Sınavlar aynı okul türleri arasında ve aynı ders programları esas alınarak gerçekleştirilebilecek. Böylelikle hangi okullarda hangi sınıfların yetersiz eğitim aldığı belirlenecek. Ortak sınav soruları aynı dersin öğretmenlerince hazırlanacak. Bu sınavlar başarı değerlendirmesinde etkili olacak.
Yeni yönetmelikle, hazırlık sınıfı bulunan okullarda bir üst sınıfa geçmede kıstas alınan seviye belirleme sınavında başarı notu, 2'den 3'e çıkarıldı.

Yönetmelik, özellikle çok programlı liseler içindeki bölümlerin her birinde "ayrı okul biricisi" olması esası getirirken, ortaöğretim kurumlarındaki alan seçmeli dersleri seçmeli dersler içine alıyor.

Bakanlık, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının tarihini de değiştiriyor. Değişiklikle, bu sınavlar ders yılı sonundan, öğretim yılı sonuna alındı ve son sınıflar dışında sorumluluk sınavları teke indiriliyor. Son sınıflar için ayrıca bir yıl beklememeleri için ikinci dönemin başında da sorumululuk sınavlarına girme imkanı getiriliyor.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber