CHP kayıp trilyondan kapatılmayacak ama...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'den Kanaltürk'e usulsüz aktarılan üç trilyon nedeniyle parti hakkında kapatma davası açılamayacak ama Anayasa Mahkemesi, partinin üç trilyonluk malvarlığını hazineye aktarabilir, Baykal'dan açıklama yapmasını isteyebilir

ADNAN KESKİN/TARAF

CHP'nin başı, Kanaltürk'e aktardığı paralar nedeniyle derde girdi. Önemli kısmı faturasız olan bu aktarım, CHP için kapatma nedeni olmayacak ancak Anayasa Mahkemesi, bu usulsüzlük iddiasını kanıtlarsa, CHP'nin bu kadarlık malvarlığına el koyup hazineye gelir kaydedebilecek.

BU KEZ DAVALI

Bugüne kadar onlarca kez Anayasa Mahkemesi'ne giden, pek çok kez iptal karan aldıran CHP'nin başmı derde sokan usulsüzlük iddiası, 22 Temmuz seçimlerinden önce gündeme gelmişti. Ancak şimdi Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Başsavcılığı kayıtlarına girerek resmiyet kazandı. Bu bilgi dünkü Zaman gazetesinde yer aldı.

MALİYE BELGELEDİ

Maliye Bakanlığı incelemesiyle ortaya çıkan CHP'nin Kanaltürk'e üç milyon dolar aktardığı tespiti karşısında CHP önce sessiz kalmış, çok sonra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, söz konusu paramn 'hibe' değil 'avans' olarak verildiğini ileri sürmüş, kanalın sahibi Tuncay Özkan "Bir kişi çıkıp da 'Biz reklam dışında Kanaltürk'e para verdik' der ve bunu belgelerse intihar ederim' demişti.

ÜÇ TRİLYONLUK KIYAK

Maliyenin derinleştirdiği araştırmaya göre, CHP, Kanaltürk'e tam 4.102.109,86 YTL aktardı ve bu paramn sadece 1.180.000 YTL'sine fatura kesildi, geriye kalan 2.922.109.86 (iki trilyon 922 milyar 109 milyon TL) kısmı ise açıktan verildi, dolayısıyla bu ödemenin faturası yok.

DOSYA İŞLEMDE

Maliye Bakanlığı, bu saptamalarını 9 Mayıs 2007'de Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Başsavcılığına, 20 Mart 2008'de ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na gönderdi. Yargıtay'a gönderilen yazıda, Başsavcılığın bilgilendirme amacı taşındığı belirtilirken, bu tespitlerin de başsavcılık tarafından değerlendirilmesi istendi.

KAPATMA YOK ANCAK.... Bu gelişme, Yargıtay Başsavcılığının CHP hakkında kapatma davası açabileceği yorumlarına yol açtı. Ancak Anayasa ve Partiler Yasası'na göre, partilerin usulsüz bağış gelir ve gider-harcamaları kapatma nedeni değil. Ancak bu, CHP'nin sorun yaşamayacağı anlamına gelmiyor. CHP'yi bekleyen muhtemel tehlikeler şöyle:

ÜÇ TRİLYON HAZİNEYE ? Anayasa Mahkemesi, bu paranın usulsüz olarak Kanaltürk'e aktarıldığı sonucuna ulaşırsa, CHP'nin bu kadar miktar malvarlığına elkoyup bunu hazineye gelir kaydedilmesine karar verebilecek.

BAYKAL'DAN HESAP ? Anayasa Mahkemesi, dosya incelemesinde bu konuda parti lideri Baykal ve diğer yetkiliden açıklama yapmasmı isteyebilecek.

HAPİS DE VAR ? Partiler Yasasına göre, partilerin usulsüz borç, bağış, kredi almaları gibi borç-kredi vermeleri de yasak. Başkasına usulsüz borç veya kredi veren parti yetkilisi de, bunu alan kişi de sorumlu tutuluyor ve bunlara bir yıla kadar hapis öngörülüyor.

CHP: ÇAMUR ATIYORLAR ? İddialarla ilgili Meclis'te basm toplantısı düzenleyen CHP'li TBMM Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay konuyla ilgili sorulara "CHP'ye kimi ilişkilerle ilgili çamur atılmak isteniyor. Bu doğaldır. CHP'nin veremeyeceği hiçbir hesabı yoktur"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber