Anayasa Mahkemesi yeni Anayasa arayışlarını tartıştı

Haber Giriş : 25 Nisan 2008 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-?Yeni anayasa arayışları ve yargının konumu? başlıklı bilimsel toplantıda konuşan Doç. Dr. Korkut Kanadoğlu, anayasa değişiklik önerilerinin Anayasa Mahkemesi'nin etkinliğini ve meşruluğunu artırmaya yönelik kamusal bir yarar dışında, sadece görülmekte olan bir davanın sonucu etkilemeyi amaçlaması halinde amaç unsuru bakımından sakat geleceğini söyledi.

ANKARA (ANKA)- Anayasa Mahkemesi'nin 46. yıldönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen tören sonrası ?Yeni Anayasa Arayışları ve Yargının Konumu? konulu bilimsel toplantı yapıldı. Toplantıya Yargıtay onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun oğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Korkut Kanadoğlu da konuşmacı olarak katıldı.

Kanadoğlu, anayasa değişiklik önerilerinin Anayasa Mahkemesi'nin etkinliğini ve meşruluğunu artırmaya yönelik kamusal bir yarar dışında, sadece görülmekte olan bir davanın sonucu etkilemeyi amaçlaması halinde amaç unsuru bakımından sakat geleceğini söyledi.

Bilimsel toplantının açış konuşmasını Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptı. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Turhan'ın oturum başkanlığı yaptığı panele Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Korkut Kanadoğlu ve Anayasa Mahkemesi raportörü Dr. Bahadır Kılınç konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Turhan, Anayasa Mahkemesi'nin konumu ve işleyişi açısından bir takım sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, ?Hak ve özgürlükler sorununa ilişkin çözüm arayışları Anayasa Mahkemesi'nde değil, Strasburg'da ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yapılıyor. Anayasa yargısının meşruiyeti, temel hak ve özgürlüklerin korunmasından gelir. Anayasa Mahkemesi aktivist bir mahkeme değil. Dünyadaki anayasa mahkemelerine baktığımız zaman yasama organı tarafından da üyelerin seçildiğini görüyoruz? diye konuştu. Prof. Dr. Turhan, Anayasa Mahkemesi'ne açılan iptal davalarının kaldırılması gerektiği görüşünü de savunarak, ?İptal davaları muhalefet yapma aracı oluyor. Mahkeme'nin zamanını alıyor? dedi.

-ANAYASA MAHKEMESİ'NE 100 BİN BAŞVURU OLUR-

Panelde konuşan Anayasa Mahkemesi raportörü Dr. Bahadır Kılınç, anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanınıp tanınması gerektiği konusundaki görüşlerini dile getirdi. Kılınç, AİHM'e bir yıl içerisinde yapılan 196 bin başvurunun 155 binini bireysel başvuru konularının oluşturduğuna dikkat çekerek, ?Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınırsa yılda ortalama 100 bin davanın gelebileceğini düşünüyoruz. Gerekli alt yapı sağlanmadan bu hakkın tanınması doğru olmaz? diye konuştu.

-KANADOĞLU: ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ DAVAYI ETKİLEMEYİ AMAÇLAMAMALI-

Panelde konuşan Doç. Dr. Korkut Kanadoğlu, Anayasa değişikliğinin iktidar partisi tarafından gündeme getirilmesinin ardından bir bilim kurulunun taslak hazırladığını hatırlattı. Bazı kurumlarında hazırladıkları taslakları açıkladığını ifade eden Kanadoğlu, anayasa değişiklik önerilerinin Anayasa Mahkemesi'nin etkinliğini ve meşruluğunu artırmaya yönelik kamusal bir yarar dışında, sadece görülmekte olan bir davanın sonucu etkilemeyi amaçlaması halinde amaç unsuru bakımından sakat geleceğini söyledi.

Kanadoğlu, Avrupa ülkelerinin büyük bir bölümünde Anayasa yargıçlarının yasama organı tarafından seçilebildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

?Anayasa yargıçlarına demokratik meşruluk kazandırmanın en basit yolunun yargıç seçimine yasama organının da dahil edilmesi olduğu açıktır. Ancak, işlevi anayasallık denetimiyle sınırlı olan Anayasa Mahkemesi'nde çoğunluğu oluşturacak sayıda yargıcın seçiminde bu yöntemin kullanılması, seçimlerde hukuksal yeterlilik yerine siyasi kaygıların ön plana geçmesine yol açacaktır. Bu durumda da anayasa yargıçları, yargısal faaliyetlerini icra ederlerken kendilerini seçen siyasi organlara bağlı hissedebileceklerdir. Eğer bir ülkede siyasi sempatisi olan yargıçların tarafsızlığı kuşkuyla karşılanıyorsa, siyasi organlar tarafından yapılacak yargıç seçimine bir sınırlama getirmenin gerekli olduğu ortadadır.?

Bilimsel toplantının öğleden sonraki bölümünde; Prof. Dr. Hamdi mollamahmutoğlu, Prof.Dr. Feridun Yenisey, Prof. Dr. Zehra Odyakmaz, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Prof. Dr. Ülkü Azrak ve Doç. Dr. İbrahim Şahbaz konuşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber