27 Nisan 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 27 Nisan 2008 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-CHP KURULTAYI SONA ERİYOR

-CHP'nin dün başlayan 32. Olağanüstü Büyük Kurultayı, çalışmalarını bugün tamamlıyor. CHP'nin Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılıyor. (Saat:10.00)

-MECLİS'TE 301 HAFTASI

-Geçen hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Genel Kurul gündemine gelemeyen TCK'nın 301'nci maddesiyle ilgili düzenleme bu hafta Meclis'in gündemini oluşturacak.

-Meclis Adalet Komisyonu'nda AKP'nin önergesi ile değiştirilen 301'le ilgili görüşmelerin Genel Kurul'da iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara sahne olması bekleniyor.

-Bu hafta ayrıca MHP'nin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesinin de Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

-ZMO'DAN GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA YÖNELİK AÇIKLAMA

-TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, gıda fiyatlarındaki artış, baklagiller ve mayınlı arazilerle ilgili ZMO Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.00)

-TZOB GÜNEYDOĞU'DA KURAKLIĞIN PROFİLİNİ ÇIKARACAK

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan kuraklığın boyutları ve alınması gereken önlemler ile gıda ürünlerinde yaşanan arz ve fiyat artışı sorunlarını basın toplantısında değerlendiriyor. (Saat:11.00)

-İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ÖZİNCE: BANKACILIK TARİHİYLE İLGİLİ YAZACAK OLSAM BUNLAR,KENDİ ADIMA DA ÜLKEM ADINA DA İFTİHAR EDECEK ŞEYLER OLMAYABİLİR

-Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bankacılık kariyeri ve deneyimleriyle ilgili bir şeyler yazmak söz konusu olduğunda, aklında kalanların büyük bir kısmının sıkıntılar, problemler ve olumsuzlar olduğunu belirtti. Özince, ?Türk bankacılığının biraz deneme yanılma suretiyle gelişmesinden dolayı, bir şeyler yazacak olsam yazacaklarım kendim adına da ülkem adına da çok olumlu ve iftihar edilecek şeyler olmayabilir. Ülkenin ekonomisinde ve siyasetinde sürekli hatalar yapılması bizi devamlı bir stres altında tutmuştur? dedi.

-İş Bankası'nın kolektif ortaklık yapısının ayrıcalığına değinen Özince ?Anonim bir sahiplik var ve bu kitlenin şahsi menfaatleri bir tarafa İş Bankası'nı bir Cumhuriyet müessesesi gibi görmeleri ve halen bu duygunun yaşıyor olması gerçekten bir mucize. Bunun dünyada pek fazla bir benzeri de, örneği de yok. Bu kolektif sermaye modelinin Türkiye' de çalıştırılabilmesini Cumhuriyeti kuranların çok büyük bir icadı olduğunu düşünüyorum. Bu icattan faydalanılmaya devam edilmeli. Aslında bu model bize aittir diye Türkiye Cumhuriyeti'nin tescil ettirmesi ve bunu kullanması lazım? diye konuştu.

-REKABET KURUMU BAŞKANI KALDIRIMCI: OYAK VE BENZERİ KURULUŞLARA SAĞLANAN REKABETE AYKIRI KAMU AVANTAJLARI ORTADAN KALKACAK

-Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, OYAK ve benzeri örgütlenmelere sağlanan, rekabete aykırı kamu avantajlarının önümüzdeki dönemde kalkacağını söyledi.

-Kaldırımcı, bu tür, kamu yapısı içinde yardımlaşma-vakıf kuruluşların ?rekabete aykırı durumlarının bir vaka? olduğunu belirtti.

-Kaldırımcı, ?Önümüzdeki on yıllarda bu yapı böyle gitmeyecek, bazı gruplar kamu imkanlarını şimdiye kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde bu kadar rahat kullanmayacak. Ya kamu otoritesi müdahale edecek, ya siyasi irade müdahale edecek, ya da kamuoyu böyle bir yapı ve işleyişi artık uygun görmeyecektir. Toplumsal tepki olacaktır, sivil toplum güçlenecektir? dedi

-"CARGILL KOTASI" ARTIRILDI, KİŞİ BAŞINA NİŞASTA BAZLI ŞEKERDE TÜRKLER AVRUPALILARI BEŞE KATLADI

-Cargill şirketine özel yasal düzenlemelerle tartışma yaratan Hükümet, geçmiş yıllarda Danıştay'ın iptal kararı vermesine rağmen bu yıl yine Cargill için şeker kotası artırımına gitti.

-Çoğunluğunu Cargill'in ürettiği nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasını yüzde 35 artıran Bakanlar Kurulu'nun kararı ile Türkiye NBŞ'de rekor kırdı.

-Kişi başına, AB'de 1 kilo NBŞ düşerken, Türkiye'de bu miktar 5 kiloya çıktı.

-KRİZE KARŞI ?SOSYAL PAKET? TALEBİ

-İktisatçı Mustafa Sönmez, ABD'de başlayıp tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin toplumsal yapı üzerindeki olası tahribatına karşı, bir dizi önlemin uygulamaya konulmasını önerdi:

.Yoksul ailelere ?mutfak maaşı? bağlansın,

.Tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarında vade uzatımına gidilsin,

.Ücretten alınan vergilerin azaltılsın,

.DAP ve DOKAP hızla yaşama geçirilsin.

-TÜRKİYE'NİN YATIRIM AÇIĞI 305 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

-AKP'nin iktidara geldiği 2002 sonunda 85.1 milyar dolar olan net uluslararası yatırım pozisyonu açığı 2007 sonu itibariyle 305 milyar dolara çıktı. Ülkenin dış yükümlülüklerinin dış varlıkları ile karşılanamayan kısmını ifade eden bu açık, beş yıllık dönemde yüzde 258.4 oranında 220 milyar dolar büyüme kaydetti.

-PARA ARZINDA 5.7 MİLYAR YTL'LİK ARTIŞ YAŞANDI

-En geniş tanımlı para arzı M3, 4-11 Nisan haftasında 5 milyar 725.5 milyon YTL artarak 403 milyar 762 milyon YTL'ye çıktı. Para arzında yılbaşından bu yana artış 33.6 milyar YTL olarak gerçekleşti.

-YARGITAY, ÇOCUĞUNU ÇALIŞTIRAN BABAYA BİR YIL HAPİS İSTEDİ

-Yargıtay 4. Ceza Dairesi, çocuğunu sokakta çalıştıran babaların bir yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına neden olacak bir karara imza attı. Verdiği emsal kararda mahkemenin verdiği beraat kararını bozan Yargıtay, ?Acıma, merhamet ve şefkat duygularıyla bağdaşmaz biçimde mağdurun eğitimini engellemek suretiyle sokaklarda çalıştırmasının, aile bireylerine kötü davranış oluşturacağı gözetilmeden, dayanaksız ve yasal olmayan gerekçe ile beraatına karar verilmesi yanlıştır? değerlendirmesinde bulundu.

-KİMLİK NUMARASI ARTIK MECBURİ

-2 yıl önce yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası uygulamasının Salı gününden itibaren zorunlu hale geliyor. 29 Nisan 2008 tarihinden itibaren hiçbir kamu kurumu kimlik numarası olmadan işlem yapmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber