Resul Akay, sosyal güvenlik için Gül'e mektup yazdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce Başbakan'a gönderdiği mektuplar ile gündeme gelen BASK Başkanı Akay, bu kez Cumhurbaşkanı Gül'e mektup yazdı. Akay bu defaki mektubunda; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasanın bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmesini istedi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Sekreter Mehmet Bayraktar imzasıyla, Abdullah Gül'e, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'na ilişkin bir mektup gönderildi.


Memurlardan Başbakan'a KEY mektubu 14 Ocak 2006
Memurlardan Başbakan'a enflasyon zammı mektubu... 19 Haziran 2006
Memurdan Başbakan'a konut yardımı mektubu 15 Ocak 2006
BASK'tan Kamu-Sen ve Memur-Sen'e toplantıya katılmayın mektubu 21 Eylül 2006
Memurlardan Başbakan'a 'hak' mektubu 27 Kasım 2005
BASK'tan Başbakan Erdoğan'a mektup 11 Ağustos 2007


Mektupta, sosyal güvenliğin amacının, insanın kendi iradesi dışında meydana gelen sosyal risklere karşı kişileri ve bakmakla yükümlü olduğu bireyleri asgari yaşama düzeyinde bir standarda kavuşturmak olduğu belirtildi. Kanunun bu tanıma uymadığı savunulan mektupta, emeklilik yaşının 65'e yükseltildiği anımsatılarak, bu durumda pek çok kişinin emekli olmasının "hayal olacağı" ifade edildi.

Mektupta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 11 milyon 500 bin kişinin kayıt dışı çalıştığına yer verilerek, bu nedenle özel sektörde 7 bin 200 gün prim ödeme süresini doldurmanın kolay olmayacağı dile getirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın 128. maddesini gerekçe göstererek verdiği kısmi iptal kararında memurların emeklilik ve sağlık hakkının ayrı bir kanunla düzenlemesi gerektiğini vurguladığına yer verilen mektupta, yasalaşan düzenlemeyle halen çalışan memurlarla, ilk defa işe girecek memurların ayrı ayrı değerlendirildiği kaydedildi.

Mektupta, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini hiçe sayan, kadınların kazanılmış hakları başta olmak üzere, bazı meslek gruplarının fiili hizmet zammını kaldıran, emekliliği hayal, emekli aylığı ile yaşamayı imkansız kılan, sağlık harcamalarına katlanılmayacak ölçekte katkı getiren, çalışanların koşullarıyla ve ülkemizin gerçekleri bağdaşmayan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmenizi beklemekteyiz" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber