Kene kâbusu erken başladı: 3 ölü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava sıcaklığının artışıyla ortaya çıkan kene ısırmaları sonucu Samsun ve Çorum'da 3 kişi hayatını kaybetti.

Samsun'da yaşayan 48 yaşındaki Nesibe Araç ile 45 yaşındaki Rıfat Çoban kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı sebebiyle hayatını kaybederken, Çorum'un Kireçocağı köyünden Osman Şimşek (57) de, KKKA hastalığı şüphesiyle sevk edildiği Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önceki gün öldü. Kene ısırması yüzünden dün Sivas ve Karabük'te de sıcak saatler yaşandı. Sivas merkezden 5 çocuk ile Yıldızeli ilçesinden 1 çocuk, kene ısırığı şikayetiyle aileleri tarafından Sivas Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne getirilirken Karabük'te 3 kişi kene şüphesiyle Ankara'ya sevk edildi. 4 kişi de Karabük Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Son 5 yılda 95 kişinin ölümüne sebep olan kene ısırmasına bağlı KKKA kâbusu, bu yıl erken başladı. Çok sayıda vatandaş kene ısırması şikâyetiyle hastanelere başvuruyor. Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, ölen kişilerin kene tarafından ısırıldıklarını söylemediğine dikkat çekerek, "Hastaneye gidildiği zaman mutlaka tüm sorular ayrıntılı yanıtlanmalı ve doktorlar buna göre müdahale etmeli." dedi.

Nisan ayı ile birlikte kene ısırma vakaları ortaya çıkınca Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri ve hastaneleri acil bilgi notuyla uyardı. Bakanlık, sağlık ocakları, hastane ve okullara, keneye karşı alınacak önlemler listesinin bulunduğu broşürlerin asılması talimatını verdi. Keneye karşı vatandaşın bilgilendirilmesini isteyen bakanlık, özellikle kırsal alanlarda çiftçilikle uğraşan ve kene ile temas eden vatandaşlara 'Sağlık kuruluşuna başvurun' çağrısında bulundu. Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, "Kene konusunda hâlâ ihmalkârlıklar var. 'Bizim kene zehirli değil' anlayışı can alıyor. Vatandaş kene ısırmasına rağmen hastaneye başvurmayınca hastalık ilerliyor." diye konuştu.

Kırsal alanda vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmesini isteyen bakanlık, açık renkli giysi giyilip pantolon paçalarının çorap içine sokulmasının kenelerin vücuda yapışmasını engelleyeceğine dikkat çekti. Ormandan dönüşlerde vücudun sık sık kene kontrolünden geçirilmesini tavsiye eden bakanlık, deriye giren kenelerin en kısa sürede cımbız veya pens yardımıyla çıkarılmasını istedi. Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmesinin mikrobun yayılmasını engelleyeceğine dikkat çeken bakanlık, "Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı, vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyuna atılarak öldürülmelidir." uyarısında bulundu.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber