Bakan Çelik: Üzerinde 1942, 1943, 44, 45, yazan bir okul gördünüzmü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasanoğlan'daki Milli Eğitim Akademisi binasının inşaatında incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrencilik dönemine vurgu yaparak tek parti iktidarının yaşandığı 1940-1946 yılları arasında ''köylüysen köyde kal'' mantığının hakim olduğunu dile getirdi.

Milli Eğitim Akademisi inşaat sahasında incelemelerde bulunan Bakan Çelik, daha sonra vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Çelik, konuşmasında, 1940'lı yılların CHP iktidarını eleştirerek hayatından örnekler verdi.

Kendisinin bir taşralı olduğunu söyleyen Bakan Çelik, gençlik yıllarında Atatürk Üniversitesi'ni kazanmasının hayatında dönüm noktası olduğunu aktardı. Köyde yaşayan birinin o dönemde beldeye ya da ilçeye gelmek için en az 20 yıl çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, ''20 yıl böyle çalışmadan belde, ilçeye bile gelinemezdi. Köylü isen köyde kal demektir. Böyle şey olur mu ya. Benim hayatımda en büyük dönüm noktası Atatürk Üniversitesi'ni kazanmam'' dedi.

Üniversiteyi bitirdikten sonra İstanbul'da yüksek lisans yapmasının ardından da İngiltere'de doktora okumasıyla ''köylüysen köyde kal'' mantığını aştığını dile getiren Çelik, ''(Üniversiteyi bitirdikten sonra) Kendime şunu sordum; 'Hüseyin sen taşralısın ve taşraya gelmişsin. Eğer İstanbul'a gitmeseydim bu günler olmazdı. İstanbul'da aldığım en isabetli karar ise 'dedim ki Hüseyin İngiltere'de doktoranı yapmalısın'. Şimdi sen köylüye köyde kal mantığıyla (yaklaş)olur mu bu iş'' şeklinde konuştu.

"ÜZERİNDE 1942, 1943, 44, 45, 46 YAZAN BİR OKUL GÖRDÜNÜZ MÜ ?"

1940'lı yıllarda tek partili CHP iktidarının hem köylüye köyde kal mantığıyla yaklaştığını hem de köylere eğitim olarak herhangi bir yatırım yapmadığını söyleyen Çelik, köylerde o dönem inşa edilen derme çatma okulların -bir öğretmenin öncülüğünde- bile vatandaşın çabasıyla gerçekleştiğini dile getirdi. Çelik, ''Sonra köye gidince köylüye bakıyorsunuz CHP döneminde, tek parti döneminde köylüye okul yapılıyor, köylü okulu kendisi yapıyor. Köyde vatandaşın derme çatma yaptığı okula güya bir öğretmen de öncülük ediyor, birşeyler oluşturuluyor. Türkiye'de üzerinde 1942, 1943, 44, 45, 46 yazan bir okul gördünüz mü, kesinlikle yoktur. Çünkü onların hepsi derme çatmaydı. Tarihe karıştılar. İlk yıkılan onlar oldu. Yenileri yapıldı'' dedi.

"MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ'NE ÖZAL DÖNEMİNDE BAŞLANDI"

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde yapımına başlanan, ancak koalisyon hükümetleri döneminde inşaat çalışmaları aksayan Milli Eğitim Akademisi binasının yapımına Şubat ayında hız verildi. Binanın 2008 yılının Eylül ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanırken, kaba inşaatın ve altyapı tesisatının tamamlandığı belirtildi.

Özal zamanında temelleri atılan Akademinin 580 dönüm arazi üzerine inşa olması ve 6 bloktan oluşması nedeniyle önemli bir eğitim merkezi olması öngörülüyor. Bakan Çelik'in incelemelerinde kendisine Elmadağ Kaymakamı Osman Kaymak eşlik ederken, incelemelerin ardından Çelik, yetkililerle ve vatandaşlarla yemekte biraraya geldi.

Bakan, kendisini tel örgü arkasından kamerayla görüntüleyen bir vatandaşı da yanına çağırarak bir süre sohbet etti. Hasanoğlan'da incelemelerini tamamlayan Bakan Çelik, daha sonra beldeden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber