Bakan Faruk Çelik: Kıdem tazminatını konuşmamız gerekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunun üzerinde mutabakat sağlanması gereken önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bu, günlerce tartışmamız gereken bir konu olduğu için bir an önce çıkması gereken bir yasa içerisinde alelacele getirilmesini doğru bulmuyoruz. Sosyal taraflarla bu konuyu konuşmamız gerekiyor" dedi.

Çelik, 22. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Bakan Çelik, şu karşılığı verdi:

"Bu dönem içerisinde, 23. yasama yılının birinci yasama yılında, ilk döneminde çıkma şansı yok. Çünkü mevcut yasalar yoğun. Sendika yasalarını, istihdamı gerçekleştirdik. Belki bir yasa daha olabilir. Ama kıdem tazminatı da yaz döneminde oturup sosyal taraflarla enine boyuna değerlendirmemiz gereken bir konudur. Burada da işçi hakkının geri gitmesi, kazanımların kaybedilmesi olarak bakmıyorum bu olaya. Benim bakışım şudur; kamuda çalışanların kıdem tazminatı güvencesi vardır. Ama kamuda çalışmayan, işte tersanelerdeki taşeronluk müessesesinde 8-9-10 ay çalışıp işinden mahsur bırakılanların hiç bir hakları yoktur. Bunlar milyonlarca işçidir. Bunların hakkını kim savunacak, bunları onun için söylüyorum. Ön yargıyla değil, oturup tartışmamız, karara bağlamamız gereken konulardır. Sendikalarımız böyle bir şey yok, böyle bir sorun yaşanmamaktadır diyorlarsa, herkes şu anki kıdem tazminatı uygulamasından memnun" derlerse biz de onlara teşekkür ederiz. Madem onlar memnunlar bizde memnunuz deriz. Ama enine boyuna tartışacağız, herkesten de katkı isteyeceğiz. Ama bugünün gündeminde olmayan bir konu."

AB'den gelen 1 Mayıs'la ilgili eleştiriler hakkında ne düşündüğü sorusuna da Çelik, Hükümet'in konuya ilişkin açıklamalarının çok net olduğunu ifade etti. Çelik, şunları dedi:

"Bizi ilgilendiren boyutu çalışanların önemli bir gün olan 1 Mayıs'la ilgili bir önemli açılım gerçekleşti. Bu açılımın kıymetini bazı kesimler bilemediler. 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü ilan ettik, bir kutlasaydık bakalım sonu nasıl gelecekti. Bu önemli bir açılımdı, ama değerlendirilemedi ne yazık ki."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber