Deprem erken uyarı sistemi SEZİ satışta

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 20:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anel Grup şirketlerinden E-Sistem, yeryüzü hareketlerindeki değişiklikleri belirleyerek, depremi önceden haber verdiği ileri sürülen ve depremin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefleyen, "SEZİ" adlı deprem erken uyarı sistemlerini pazara sundu.

Anel'den yapılan açıklamaya göre, cihazın, en küçük evlerden, alış-veriş merkezlerine, okullardan, fabrika ve endüstri tesislerine kadar birçok birimin maruz kalabileceği olası bir deprem öncesinde yayılan, birkaç saniye ile birkaç dakikayı bulabilen öncü dalgalarla yıkıcı etki oluşmadan emniyet ve kritik ekipmanları durdurma imkanı verdiği öne sürülüyor.

Anel Grup, E-Sistem İş Geliştirme Birim Yöneticisi Ekrem Çeştepe, depremin oluşumu sırasında yayılan ve yıkıcı olamayan "P" dalgalarının önceden saptanmasıyla, sarsıntı etkilerinin ortaya çıkmadan insanların önlem alabilmesinin mümkün olduğunu savundu.

Bir deprem sırasında "P" dalgalarıyla yayılan, biraz daha geç ulaşan ancak yıkıcı olan "S" dalgalarının yeryüzüne ulaşıncaya kadar, birkaç saniye ile bazen dakikaları bulan süreleri kapsayabildiğine ifade eden Çeştepe, şu bilgileri verdi:

"Bu uyarı süresi, depremin kaynağı ile detektör arasındaki yer kabuğunun jeolojik özelliklerine ve depremin merkezine olan uzaklığa bağlı bir durum. Bir "P" dalgası saptandığında, depremin olası yıkıcı etkileri ortaya çıkmadan önce insanları bir alarm ile uyarmak mümkün. Büyük sanayi kuruluşları, fabrika ve işletmelerde kritik olarak adlandırılan ekipmanları ve prosesleri durdurmak son derece kolay. Ancak, depremin merkez üssüne bağlı olarak, uyarı mesafesinde değişkenlik görülebiliyor."

Kolay kurulum ve kullanım özelliklerine sahip olduğu ifad edilen "SEZİ" deprem erken uyarı cihazlarının, depremlerde hem sesli ve hem de görsel (ışıklı) olarak uyarı verdiği belirtildi.

Açıklamada, "Sistem, genellikle deprem merkezine her 8 kilometre uzaklık için, bir saniyelik uyarı sağlayabilir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber