İlköğretim müfettiş yardımcıları özlük haklarının iyileştirilmesini istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2008 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 yılında göreve başlayan ilköğretim müfettiş yardımcılarına Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitisüsü'nde, ilköğretimde yeniden yapılanma kursu veriliyor. Tanıtım, uygulama ve aktarım konularından oluşan kursa 30 ilden 250 müfettiş katılıyor.

Eğitim kursunun 40 gündür devam ettiğini belirten müfettiş yardımcıları yetkililere seslenerek, "Özlük haklarımızı iyileştirin." çağrısında bulundu. "Bizler her birerlerimiz şube müdürü, müdür ve uzman öğretmen olarak çalışırken yazılı, sözlü ve yeterlilik sınavlarından geçerek bu göreve geldik. Şu an uzman bir öğretmen bizden yüksek maaş alıyor." diyen müfettiş yardımcıları, özlük haklarının öğretmenlerden daha kötü durumda olduğunu savundu.

Müfettişler, Türkiye'de 10 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen gibi birçok ülkenin nüfusundan fazla olan eğitim sistemini denetlemenin zorluğuna dikkat çekti. Türkiye'de eğitim sistemini denetleyen müfettiş sayısının 3 bin olduğunu ifade eden müfettiş yardımcıları, "Görevimiz gereği sürekli yollardayız. Ayda ortalama 2 bin kilometre yol katediyoruz. Son bir ay içerisinde Sivas ve Urfa'da denetime giden arkadaşlarımız trafik kazası geçirerek yaralandı." diye konuştu. Anadolu'nun en ücra köylerine kadar denetim yapmak zorunda olduklarını ifade eden müfettişler, terör örgütünün mevzilenme ihtimalinin yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu'nun birçok köyüne de denetim yapmak için gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Doğu'da çalışan güvenlik görevlilerinin ek ücret aldığını hatırlatan müfettiş yardımcıları, "Bizim böyle bir hakkımız yok. Terör tehlikesinin olduğu bir köye denetime gitmemiz gerektiğinde jandarmayı haberdar etsek de geri dönmeme riskini her zaman yaşıyoruz. Mezralara kadar gerektiğinde yaya, gerektiğinde at üzerinde hiçbir can güvenliğimiz olmadan gidiyoruz. Bundan dolayı herhangi bir ek ücret de almıyoruz. Öğretmenken özlük haklarımız daha iyiydi. Bu mağduriyetimiz ek tazminatlarla giderilebilir. Doğu'da görev yapan arkadaşlarımız diğer denetim elemanları gibi lojmanlardan yararlanma imkanı olmuyor. Düşünün ki, yönetmeliğimiz gereği her kurumu yılda en az 2 defa teftiş etmemiz gerekiyor. Ceza teklif ettiğimiz bir memurla aynı sokakta ve caddede karşılaşmamız çoğu zaman bizi hedef haline getirebiliyor." şeklinde açıklamada bulundu.

Hizmetlerinin müfettiş statüsünde olduğunu ancak emekli olurken öğretmen statüsünde görevlerinin sona erdiğinin altını çizen müfettiş yardımcıları, diğer bakanlıkların denetim elemanlarının sahip olduğu birçok özlük haklarından mahrum olduklarını anlattı.

Yolluk ve harcırahlara da açıklık getiren müfettiş yardımcıları, şu talep ve önerilerde bulundu: "Ülkemizde eğitim sisteminde son yıllarda köklü değişiklikler oldu. Çağın şartlarına uygun programlar hayata geçirildi ancak denetim sisteminde çağın şartlarına uygun bir değişim yaşanmadı. Denetim sisteminin ve elemanlarının çağın şartlarına uygun yeni programlar doğrultusunda yapılandırılması gerekir. Mesela, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinden çıkarılarak, direkt bakanlığın eğitim müfettişliği statüsüne bağlanmamız durumunda birçok mağduriyetimiz ortadan kalkar."

Son olarak yol harcırahlarındaki bazı farklılıklardan dolayı zaman zaman medyaya olumsuz yansıyan haberlere de değinen müfettişler, "Her ilde belediye ve şoförler odasının belirlediği bir fiyat uygulaması var, bizler onu baz alıyoruz. Bu farklılıklar medyaya yanlış aksediyor, bu da bizleri son derece zan altında bırakıyor. Bu konunun da yetkili kurumlarımız tarafında iyi açıklanması gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber