Bürokratlara verilen pahalı hediyeler demirbaş oluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Mayıs 2008 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokratlara gelen hediyeler Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun denetimine takılıyor. Memurların kurula bildirdiği hediyeler arasında cep telefonundan kol saatine, su arıtma cihazından hançere kadar birçok eşya bulunuyor.

Kamu kurumlarındaki görevlilere gelen pahalı hediyeler devletin demirbaş listesine giriyor. Bu yılın ocak ayında hediye gelen 10 dizüstü bilgisayar, 55 bilgisayar, 5 cep telefonu, 4 lazer tipli yazıcı ve 4 fotokopi makinesi Hazine'ye devredildi. Demirbaşa kaydedilenler arasında projeksiyon cihazı, televizyon, split klima, su arıtma cihazı, monitör gibi çok sayıda ürün de bulunuyor. Devlet kurumlarında yolsuzluğun önlenmesi için çalışan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, memurlara gelen hediyeleri de kayıt altına alıyor. Genel müdürlerden müsteşarlara kadar geniş yelpazede devlet görevlilerine verilen küçük-büyük bütün eşyalar listeleniyor. Süreç, bürokratların hediyeyi aldığı andan itibaren kendi kurumuna bildirmesiyle başlıyor. Kamu kurumlarındaki etik kurullar, personelin aldığı eşyaların listesini herhangi bir uyarı almaksızın her yılın başında Kamu Etik Kurulu'na bildiriyor. Yapılan kıymet incelemesinin ardından eşyanın değerine göre, hediyeler ya bürokratlarda kalıyor ya da demirbaş listesine geçiyor. Kıymet olarak 6 bin Yeni Türk Lirası tutarını aşan eşyalar, kurumların demirbaş listesine kaydedilerek devletin malı haline geliyor. Bunun altındakiler hediye edilen isimlere kalıyor.

Kurul Kanunu'nun öngördüğü hükümlere göre, uluslararası ilişkilerde nezaket ve protokol kuralları gereğince yabancı kişi ve kuruluşlar tarafından verilen hediyelere de aynı kriter uygulanıyor. Asgari ücretin 10 katını aşan değere sahip hediyeler devletin kasasına yazılıyor. Kamu dairelerine katkı anlamında yapılan hibeler ve eşyalar kurumların demirbaş envanterine geçiyor. Bu şekilde kurumlara maddi anlamda büyük destekler sağlandığı belirtiliyor. Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, kamu kurumlarında etik davranışların yerleşmesi için son 4 yılda önemli adımlar atıldığını belirtiyor. Kurumların hediyelerin bildirimini aksatmadan yaptığını ifade eden Eryılmaz, ilgi alanlarının sadece hediye olmadığını hatırlatıyor. Eryılmaz, Kurul'a değişik konularda gelen şikâyetler hakkında da ilginç bilgiler veriyor. Buna göre Kurul'a son 3 yılda toplam 188 şikâyet geldi. Şu ana kadar hiçbir bürokrat hakkında etik dışı davranış sergilediği yönünde karar verilmedi. Kurul'un kapsamına girmeyen kamu görevlileri de zaman zaman şikâyet konusu oluyor. 2005 ve 2006 yıllarında milletvekili ve bakanlar hakkında 4 şikâyet geldi. Yargı mensupları için de 1 kişi etiksizlikle suçlanırken, 8 üniversite yöneticisi de etik dışı davranış sergilediği gerekçesiyle Kurul'a taşındı.

Yabancılardan gelen hediyeler

Halı, duvar saati, gümüş kaplama hançer, porselen tabak, sedef kaplama takı kutusu, gemi maketi, sedef çerçeveli tablo, vazo, kol saati.

Demirbaş listesine kaydedilenler

5 cep telefonu, 5 bilgisayar, 4 lazer tipli yazıcı, 4 fotokopi makinesi, 10 dizüstü bilgisayar, televizyon, projeksiyon cihazı, split klima, su arıtma cihazı, monitör.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber