Defin ruhsatı olmadan cenaze defneden imama para cezası verilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2008 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'nın Alanya ilçesinde imamlar, resmi kurum doktorlarından defin ruhsatı alınmadan cenazeleri defnedemeyecek. Defin ruhsatı olmadığı halde cenaze defnetmeye çalışan imamlara para cezası verilecek.

Alanya Belediye Tabibi Mehmet Çam, defin işlemi yapan imamlara uyarılarda bulundu. Defin ruhsatıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğinin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çam, defin işleminin gerçekleştirilmesi için resmi defin ruhsatının olması gerektiğine işaret etti. Normal ölümlerde Devlet Hastanesi, Sağlık Ocağı ve Belediye Tabipliği gibi resmi kurum doktorlarından defin ruhsatı alınması gerektiğini belirten Çam, defin ruhsatı olmayan cenazenin hiçbir şekilde defnedilemeyeceğini, konuyla ilgili olarak müftülüklere yazı fakslandığı söyledi.

Çam, defnedilecek olan kişinin ölüm nedenini hakkında resmi rapor düzenlenmesindeki amacın, ölünün haklarını korumak ve ölüm nedenini resmi kurumlara bildirmek olduğunu kaydetti. Alınan kararla ilgili maddenin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda yer aldığını ifade eden Çam, "Kanuna göre tabip bulunmayan yerlerde ölülerin muayenelerini, bu iş için yetiştirilmiş veya görevlendirilmiş memurlar tarafından yapılabilecek. Bu kişiler cenazelere defin ruhsatı verebilecek. Görevli eleman da bulunmayan yerlerde defin ruhsatiyesini ya jandarma karakol komutanları ya da köy muhtarları verebilecek. Her şehir kasaba veya köyde ölü muayenesi yapılabilecek. Görevli kişiler en büyük mülkiye memuru tarafından belirlenecek. Özellikle defin işlemi yapan imamların defin ruhsatına dikkat etmelerini istiyoruz. Defin ruhsatı olmayan cenazeleri gömmelerini istiyoruz. Aksi takdirde cezai işlem uygulanacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber