Türk Eczacıları Birliği'nden vitrin karartmaya destek

Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 14:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Ankara, Kırıkkale ve İstanbul'daki eczacıların vitrin karartma eylemine destek verdiklerini bildirdi. Çolak, ?Meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlara karşı geliştirdikleri bir refleks. Tabi biz de bu reflekslerine destek veriyoruz? dedi.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Ankara, Kırıkkale ve İstanbul'daki eczacıların vitrin karartma eylemine destek verdiklerini bildirdi. Çolak, ?Meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlara karşı geliştirdikleri bir refleks. Tabi biz de bu reflekslerine destek veriyoruz? dedi.

14 Mayıs Eczacılar Günü nedeniyle Türk Eczacıları Birliği Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, İstanbul Eczacı Odası'nın öncülüğünde, Ankara, Kırıkkale ve İstanbul'daki yaklaşık 8 bin 500 eczecının katıldığı vitrin karartma eylemine destek verdiklerini bildirdi. Çolak, ?Sorunlarınızı çeşitli şekillerde dile getirirsiniz. Bu da meslektaşlarımızın yaşadıkları sorunlara karşı geliştirdikleri bir refleks. Biz de bu reflekslerine destek veriyoruz? dedi.

Eczacılar olarak yaşadıkları sorunlara değinen TEB Başkanı Erdoğan Çolak, yasalaşan Sosyal Güvenlik Reformu'nun sağlık hakkını daralttığını savundu. TEB Başkanı Çolak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın getirdiği yeni düzenlemeler ile sosyal devlet ilkesinden uzaklaşıldığını söyleyerek ?Yasa ile, sosyal haklar, yardıma indirgenmiş, devletin vatandaşını koruması anlayışı yara almıştır? diye konuştu. Sağlık alanında hizmet veren bir meslek örgütünün temsilcileri olarak, her zaman sağlık hakkının en temel anayasal hak olduğunu söylediklerini belirten TEB Başkanı Çolak, şunları söyledi:

?Bugün ülkemizde sağlığa bütçeden yüzde 5 oranında pay ayrılırken, yıllık kişi başı sağlık harcaması 300 dolar civarındadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde sağlığa ayrılan payın, bütçenin en az yüzde 10'u civarında olması gerektiği düşünülürse ve gelişmiş ülkelerde kişi başı sağlık harcamasının yaklaşık bin 700 dolar olduğu hatırlanırsa, sağlığa ayrılan bu kadar az pay ile sağlık göstergelerini yükseltmenin olanaksızlığı ortaya çıkar. Oysa sağlıklı bir toplum yaratılması için var olan hakların budanması değil, korunması ve geliştirilmesi yaklaşımı benimsenmelidir.?

İLAÇTA REKLAM OLMAZ

Yatan hasta reçetelerinin karşılanmasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade eden TEB Başkanı Çolak, İlaçta reklam serbestisi sağlayacak düzenlemeye de karşı çıktı. TEB Başkanı, ilacın bir meta olmadığını söyleyerek, ?İlaç bir sağlık ürünüdür! Sağlık ürünü olarak ilaç, bir sağlık danışmanının bilgisi dahilinde ve denetiminde, bir sağlık kurumundan alınmalıdır. İlacın, konu hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan halk tarafından, reklama dayalı olarak tüketilmesi ise ancak sağlık değil sağlıksızlık yaratacak bir uygulama olur? dedi. Eczacı istihdamının arttırılması gerekliliğine de işaret eden TEB Başkanı Çolak, ?Eczanelerin yüzde 41'i ülke nüfusunun sadece yüzde 23'ünün yaşadığı üç büyük ilimizde toplanmıştır. Eczanelerin yüzde 59'u ise nüfusun yüzde 77'sine hizmet vermektedir. Bu eşitsizlik giderilmeli, eczane açılışına nüfus ve eczaneler arası mesafeye göre kısıtlama getirilmelidir? dedi. Ayrıca, eczanelerde ciroya göre eczacı çalıştırma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini de bildiren TEB Başkanı ?Her 50 hasta yatağı başına bir hastane eczacısı istihdam edilmeli, reçete kontrollerini de hızlandıracak bir uygulama olarak; kontrol birimlerinde çalışan eczacı sayısı artırılmalı ve eczacıların ilaç sanayinde çalışmalarını özendirecek önlemler alınmalıdır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber