Motorin'de AB'ye girecek ama...

Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MOTORİNE AB AYARINDA BAYİ KRİZİ ÇIKTI, 600 MİLYON DOLARLIK FATURADAN KORKULUYOR

-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun, AB'ye uyum için 1 Temmuz'dan itibaren kükürt oranı yüksek motorini yasaklama kararı petrol piyasasında sıkıntı yarattı. Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Erol Metin, rafineriler kükürt oranı düşük motorini Haziran başında piyasaya süreceği için yalnızca dağıtımcıların 1 Temmuz'a yetişebileceğini, bayiler ise bu süreye yetişemeyeceği için 600 milyon dolara varan bir faturanın ortaya çıkabileceğini söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), AB'ye uyum için 1 Temmuz'dan itibaren kükürt oranı yüksek motorini yasaklama kararı petrol piyasasında sıkıntı yarattı.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, rafineriler kükürt oranı düşük motorini Haziran başında piyasaya süreceği için yalnızca dağıtımcıların 1 Temmuz'a yetişebileceğini, bayiler ise bu süreye yetişemeyeceği için 600 milyon dolara varan bir faturanın ortaya çıkabileceğini söyledi.

EPDK'nın aldığı karara göre, Türkiye'de dolaşımda bulunan benzin ve motorin türlerinin kalitesinin AB ülkelerinde dolaşımda bulunanlarla uyumlu hale getirilmesine yönelik uygulama 1 Temmuz'da başlayacak. Bu kapsamda, içinde 7000 ppm kükürt barındıran ?Motorin 7000? dolaşımdan kaldırılacak. ?Motorin 50?nin resmi ismi ?Motorin?e, ?Motorin 1000?in ismi ise ?Kırsal Motorin?e dönüşecek. ?Motorin 7000? ve yenilenen teknik özellikleri karşılamayan benzin ve diğer motorin türleri satış amacıyla bulundurulamayacak ve her ne şekilde olursa olsun piyasa faaliyetine konu edilemeyecek.

-25 GÜNLÜK STOK NASIL ERİYECEK-

Metin, ANKA'ya yaptığı açıklamada kararı değerlendirirken, EPDK'nın son tarih olarak 1 Temmuz'u belirlemesinin sektörde sıkıntı yarattığını ifade etti. Motorin 7000'in yerini, izin verilecek en yüksek sınır olan Motorin 1000'in alacağını belirten Metin, piyasanın tümünün yöneleceği Motorin 1000'in rafineriler tarafından Haziran başında piyasaya sürüleceğini bildirdi. Dağıtım şirketlerinin yasa gereği 20 gün ulusal stok tutma zorunluluğu bulunduğunu anımsatan Metin, 4-5 gün de operasyonel stok tutma durumunun söz konusu olduğunu ifade etti. 25 günlük mevcut stok içinde Motorin 7000'in de bulunduğuna işaret eden Metin, stokun 1 Temmuz'a kadar bitirilmesinin ancak dağıtımcılar için sözkonusu olabileceğini vurguladı.

Dağıtımcıların Temmuz başından itibaren bayilerine Motorin 1000'i sağlamalarının ardından bayilerin stoklarının eritilmesi sürecinin olacağını ifade eden Metin, bayilerin ölçeğine göre bu sürecin 15 ila 45 gün arasında sürebileceğini söyledi.

-13 BİNDEN FAZLA İSTASYONDA SORUN ÇIKAR-

Rafineri ve dağıtımcılarda sorun olmayacağını, buna karşılık Türkiye'de bulunan 15 bine yakın istasyonun yüzde 80-90'ının 1 Temmuz'a kadar uyum sağlamasının mümkün olmadığını belirten Metin, 600 bin tona varan motorinin toplanmasının gerekebileceğini ifade etti. Bu durumda 600 milyon dolarlık fatura ortaya çıkabileceğini vurgulayan Metin, ?Bu kadar büyük dönüşüm gerektiren bir uygulama için kademeli geçiş olması gerekir. EPDK ile konuyu müzakere edeceğiz? dedi.

EPDK kararı gereği, 1 Temmuz itibariyle stoklarında yasaklanan benzin ve motorinleri bulunduran kişilerin bu maddeleri; ticari mutabakat sağlanması halinde, rafinerilere; Çevre Mevzuatı kapsamında gerekli izinlerin alınması halinde atık bertaraf tesislerine uzlaşılan bedeli karşılığı teslim ederek tasfiye etmeleri veya ihraç etmeleri gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber