Hastalara, hekim seçme hakkı kasımda

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 06:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, kasım ayından itibaren 11 devlet hastanesine, "Bu Hastanede Hekim Seçme Özgürlüğü Vardır" tabelası asarak, "Hekim Seçme Özgürlüğü" uygulamasını başlatacak.

Uygulama çerçevesinde hastalar istediği doktora muayene olma şansını elde edecek.

Bakanlık, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, kasım ayından itibaren Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde belirlediği devlet hastanelerinde "Hekim Seçme Özgürlüğü" uygulamasını hayata geçiriyor. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, projenin uygulanacağı hastanelerde gerekli altyapının sağlandığını açıkladı. Bu hastanelerde her hekim için müstakil bir oda ve sistem için gerekli sekretarya oluşturuldu.

Hekim Seçme Özgürlüğü uygulaması ile, vatandaşlar devlet hastanelerinde istedikleri doktora muayene olabilecek. Hekim Seçme Özgürlüğü sistemini uygulayan her hastanenin poliklinik bölümlerinde branşlar itibarıyla hizmet sunan tüm hekimlerin isimleri herkesin görebileceği şekilde ilan edilecek. Poliklinik odalarının uygun yerlerine odayı kullanacak uzman hekimin adı, soyadı ve branşı yazılacak. Hizmetin sunulduğu yerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekretaryasını yürütmek üzere yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirilecek. Sekretaryalar ilgili polikliniklerin olduğu yerlerde kurulacak. Hastalar, hekim seçme uygulaması ve nasıl yararlanacakları konusunda bilgilendirilecek. Ancak hasta, sekretarya veya hastanenin diğer çalışanlarınca belirli bir hekime yönlendirilemeyecek. Polikliniklerin bulunduğu alanlarda, hastaların rahatlıkla oturmaları, dinlenmeleri veya oturarak sıralarını beklemelerini sağlamak üzere uygun ortamlar oluşturulacak. Hekim Seçme Özgürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa dayalı döner sermayeden pay alma uygulaması ile paralel bir şekilde yürütülecek. Hekim Seçme Özgürlüğü uygulamasının başladığı hastanelerde, hastanelerin dış cephesine uygulamanın başladığını belirten, "Bu Hastanede Hekim Seçme Özgürlüğü Vardır" tabelası asılacak.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Demirel, uygulamanın hasta hakları açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. Demirel, "Bu sayede hastalar hastaneye gittiklerinde kendi seçimlerini yaparak arzu ettikleri doktora muayene olabilecek." dedi.

İlk etapta 7 ilde başlayacak

Sağlık Bakanlığı'nın Hekim Seçme Özgürlüğü projesi kapsamında yeterlilik belgesi verdiği 11 hastane şöyle: Amasya Devlet Hastanesi, Kayseri Devlet Hastanesi, Şanlıurfa Devlet Hastanesi, İstanbul Ümraniye Devlet Hastanesi, Bursa Onkoloji Hastanesi, Osmaniye Devlet Hastanesi, Artvin Devlet Hastanesi, Edirne Uzunköprü Devlet Hastanesi, İstanbul Validebağ Devlet Hastanesi, Ankara Zübeyde Hanım Hastanesi, Kahramanmaraş Kadın Doğum Hastanesi. Uygulama kasım ayından itibaren, Amasya, Kayseri, Şanlıurfa, İstanbul, Bursa, Artvin ve Edirne'de başlatılacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber