Depremin eli kulağında

Haber Giriş : 19 Mayıs 2008 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Celal Şengör, Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in beklenen İstanbul depremiyle ilgili sorularını yanıtladı. Şengör, İstanbul'da ne zaman , ne büyüklükte bir deprem beklendiğini, bu depremin şiddetinin ne olacağını, şehrin nrelerinin sağlam, nerelerinin tehlikeli olduğunu anlattı.

Yakın bir zamanda İstanbul'da deprem beklediğini belirten Şengör, "Ama istatiki olarak İstanbul depremi İzmit depreminden sonraki ilk 30-50 yıl arasındaki bir tarihte bekleniyor" dedi.

İstanbul'un Çin'deki gibi 7.9'luk bir depreme dayanamayacağını kaydeden Prof. Şengör, böyle bir depremde ölü sayısı ve yıkımın çok büyük olacağını ifade etti. Şengör'e göre İstanbul'daki depremin şiddeti maksimum 7.6 olacak, 50-10 bin arasında insan ölecek ve 40 bin bina da dümdüz olacak.

İSTANBUL'UN EN TEHLİKELİ YERLERİ

İstanbul'da olması beklenen deprem için modellemeler yapıldığını söyleyen Şengör, bu modellemelere göre depremin şiddetinin sadece bir yerde 10'a çıktığını dile getirdi. Modellemelere göre İstanbul'da olacak depremi Yeşilköy ve civarında yaşayanlar 10 şiddetinde hissedecek. Diğer sahillerde ise 9 ve 8'e düşecek.

Prof. Celal Şengör, İstanbul'un en riskli yerlerini de açıkladı. Şengör'e göre depremde en fazla tehlike arz eden yerler; Anadolu yakasında Moda, Fenerbahçe ve Üsküdar, Avrupa yakasında ise Haliç'in güneyi, klasik İstanbul, Eminönü, Yeşilköy ve civarı..

Şengör'ün en ilginç tespiti ise Lazlarla ilgili. Şengör'e göre genelde İstanbul'un Karadeniz tarafına yakın kesimlerinde yaşayan Lazlar depremden en az etkilenecek. "İstanbul Lazlar'a kalacak" diyen Şengör, "Buralarda sağlam evlere bir şey olmayacak, sadece sallanacaklar" şeklinde konuştu.

Taraf Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber