Memur-Sen: Her türlü harcama vergi iadesi kapsamına alınsın

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 00:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AŞAĞIDAKİ METİN MEMURSEN TARAFINDAN TOPLU GÖRÜŞME KOMİSYONUNA SUNULMUŞTUR...

KONU :2978 Sayılı Vergi İadesi Hakkında Kanun uygulamalarının olumsuz etkileri


MEVCUT DURUM :
A - Ücretliler halen Gelir Vergisi matrahının % 5 fazlası kadar harcamaları için Vergi İadesi uygulamasından faydalanmaktadır, bu tutar ise birçok kurumda ele geçen ücretin çok az bir kısmına tekabül etmektedir.
B - Yapılan harcamalar yıllık olarak belgelendirilmekte ertesi yılın 1. veya 2 .aylarında vergi iade zarfları ile kurum veya kuruluşlara teslim edilmektedir.
C - Harcamalar karşılığında aldıkları belgelerin çoğunluğu vergi iadesi kapsamında değerlendirilmemektedir. ( Örneğin : Temizlik, Ulaşım, Konaklama, Yakıt, Petrol Ürünleri, İnşaat, Otomotiv, Tekel,?vs )

TALEP :
1- Her türlü harcamanın vergi iadesi kapsamında değerlendirilmesi,
2- Ele geçen ücretin tamamının vergi iadesi kapsamında değerlendirilmesi
3- Vergi İadesi uygulamasının yıllık değil, aylık olarak uygulanması.
4- Vergi İadesi sistemi ile, eğer belge düzeninin yerleşmesinde otokontrol sağlamak hedef olarak düşünülmüyor, çalışanlara bir maddi katkı sağlamak düşünülüyor ise, bu katkıyı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. maddesinde yapılan değişikliği iptal ederek sağlamak daha mantıklı olacaktır.
( 4842 sayılı kanunla 01.01.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere getirilen değişiklikle Özel İndirim uygulamasına son verilmiştir. )

GEREKÇE :
Her türlü belge vergi iadesi kapsamında değerlendirilmediği için yıl sonlarında sahte fiş satan nayloncular ortaya çıkmakta, vergi iade kapsamı dar tutulduğu için, ücretlilerin çoğunluğu fişlerini bu sahtekarlardan para karşılığı satın alarak tamamlamaktadır.
Mevcut durum ihtiyaca cevap vermediği gibi, ücretlileri yanlış yola sevk etmekte ortaya yeni bir yolsuzluk şebekesi çıkmasına neden olmaktadır.
Bazı harcama kalemleri bu kapsam dışında tutulduğu için bu sektörlerde belge düzeni oturmamaktadır. ( Örneğin : Dayanıklı tüketim malları, Petrol ürünleri, İçkili işletmeler?vs)
Vergi İadesi Yıllık olarak uygulandığı için belge düzeni açısından yılın son ayı beklenmekte, KDV açısından ciddi kayıplar ortaya çıkmaktadır.
Vergi İadesi Hakkında Kanun, ülkemizde belge düzenini teşvik için çıkartılmışken bugüne kadar yapılan değişikliklerle bu amaçtan tamamen uzaklaşılmıştır.
Şayet ele geçen ücretin tamamı vergi iadesi kapsamında değerlendirilip, her türlü harcama bu konuda gider olarak kabul edilirse, ülkeye aynı anda on milyonlarca gönüllü Vergi Kontrol Elemanı ihdas edilmiş olacaktır.
Aksi durumda ise mevcut uygulamalar nedeni ile hem amaca yönelik bir çalışma olmayacak hem de sahtekarlığa destek verilmiş olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber