Tıp fakültelerinin kontenjanında 1500'e yakın artış

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'deki doktor eksiğine işaret ederek, "Bu yıl tıp fakültelerinin kontenjanında 1500'e yakın artırıma gidiyoruz" dedi.

Akdağ, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'da bir süredir kamu ve özel sektör sağlık hizmetlerinin yerinde incelendiğini ifade etti. Türkiye'yi 25, İstanbul'u da 6 bölge olarak ele aldıklarını ve her bölgenin kendine yetmesi için çalıştıklarını dile getiren Akdağ, her bölgede yanık, yeni doğan ve yetişkin yoğun bakım ve ağır rehabilitasyon merkezleri gibi konularda gerekli kaynağı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Akdağ, bazı büyük kentlerde sağlık şehri yapılaşmasına gittiklerini ve sağlık kampüsü yapmayı amaçladıklarını belirterek, Ankara'da Etlik ve Bilkent'te sağlık kampüsü yaptıklarını, tüm hastaneleri buraya toplayacaklarını, Ankara'nın neresinden hareket edilirse edilsin bu kampüslere 20 dakikada ulaşmanın mümkün olacağını söyledi.

İstanbul'da 2002'den bu yana 200 olan sağlık ocağı sayısının 500'e yaklaştığını ve hedefin 2009 sonuna kadar 600 sağlık ocağı olduğunu anlatan Akdağ, 112 Acil Servisi'nde 30 olan nokta sayısının 140'lara yaklaştığını ve hedeflerinin 160 noktaya ulaşmak olduğunu belirtti.

Akdağ, İstanbul'da ambülansların vakaya ilk 10 dakikada ulaşma oranının yüzde 80 olduğunu ve bunu yüzde 90'a çıkarmak istediklerini ifade ederek, "Vatandaşların hizmet alabilmesi için özel sektörün gücünü de vatandaşa açtık. İstanbul'da uzman doktor özel sektörde 5 binin üzerinde iken kamu hastanelerinde 4 bin civarında" dedi.

Vatandaşların belli bir oranda fark ödeyerek, özel sektörden yararlandığını ve yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile bu farklara belli bir sınır da getirileceğini dile getiren Akdağ, özel sektörün kanser ve organ nakli vakalarında hastadan ilave bir ücret alamayacağını söyledi.

Bakan Akdağ, doktorların tam gün çalışması için hazırlanan yasa taslağının Başbakanlıkta olduğunu da kaydederek, sosyal güvencesi olan bir insanın hiçbir zaman muayenehanelere gitme ihtiyacı hissetmemesini istediklerini belirtti.

Doktor ve hemşire eksikliği

Bakan Akdağ, "Sağlıkta önümüzdeki 15-20 yıl için risk; doktor ve hemşire gibi insan kaynağı eksiğidir" dedi.

Öğrencilerin bu alanlarda okumak istediklerini ancak kontenjanların yetersiz olduğunu ve geçen 20 yılda bu konuda topluma haksızlık yapıldığını kaydeden Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Hala cüret edebiliyorlar, hala çıkıp bu ülkede 'doktor sayısı yeterli' diyenler var. Hatta 'fazla' diyenler var. İnatçılığın insanı ne kadar körleştirdiğini görüyoruz.

YÖK Başkanı'na teşekkür ediyorum. Yeni dönemde bir iletişim kurabildik. Bu yıl tıp fakültelerinin kontenjanında 1500'e yakın artırıma gidiyoruz. 4 bin 500 olan kontenjan 6 bine ulaşacak. Yılda 13-14 bin yeni tıp fakülteli öğrenci olursa Türkiye'de 2023'e kadar doktor sayısı yeterli rakama ulaşır."

Konuşmasında Türk vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de çalışması konusuna da değinen Akdağ, "Yurt dışından Türk vatandaşı olmayan doktorların Türkiye'de çalışabilmesinin yolunu açacağız. Bu konuda süren tartışmalar sunidir. Birilerinin menfaatlerine halel geldiği için bu tartışmalar var" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber