Tedavi Harcırahı Kalkmıyor

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan düzenlemelerden birisi de tedavi harcırahlarına ilişkindir. Son düzenlemede 6245 sayılı Kanunda yer alan tedavi harcırahına ilişkin maddeler 1.10.2008 tarihi itibariyle kaldırılacaktır. Ancak bu tedavi harcırahı verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Zira benzer nitelikteki düzenleme 5510 sayılı Kanunun 65. maddesinde yer almıştır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 19:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6245 sayılı Harcırah Kanununun 18 inci maddesinin ( c ) bendinde;
"Kanunları gereğince sağlık kurumlarında yatarak veya ayakta tedavi maksadıyla (Aile Fertleri için ikamet mahalli dışına) gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ödenir. Ayakta tedavi görenlere ayakta tedavi süresince gündelik ve ikamet ettikleri yer ile tedavi kurumu arasındaki mutat taşıt ücreti ayrıca ödenir."

20 nci maddesinde ise;
"Hastalıkları icabı 18 inci maddenin (c) bendinde yazılı yerlere bir kimse refakatinde gitmesi lüzumu resmi tabip raporuyla tevsik edilenlere refakat edecek aile efradından birisine ve aile efradından refakat edecek bir kimse bulunmadığı takdirde kurumlarınca terfik olunacak memur veya hizmetliye bu işin devamı müddetince yevmiye ve yol masrafı verilir."
hükümlerine göre tedavi için başka yere gönderme ve hastalara refakat halinde harcırah ödenmeye ilişkin esaslar yer almakta iken, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Uygulanmayacak hükümler" başlıklı 106 ncı maddesinin 23 numaralı alt bendi (1 ) hükmü ile bu hükümlerin uygulama alanı kalmamıştır.

Söz konusu hükümlere paralel düzenleme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri" başlıklı 65 nci maddesinde ( 2) yer almış ve tedavi amaçlı yol, gündelik ve refakatçi giderlerinin ödenmeye devam edileceği ve buna ilişkin usul ve esasların Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca çıkarılacak yönetmelikte düzenleneceği de anılan maddede belirtilmiştir.


( 1) ?Uygulanmayacak hükümler
5754 sayılı Kanun
MADDE 106 "23) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 18 inci maddesinin (c) bendi ile 20 nci maddesi,"
MADDE 78- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 18 inci maddesinin başlığı ve birinci fıkrasının birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Ehliyet tespiti, imtihan ve hava değişimi için başka yere gönderilenler:?
?Memurlar, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel ve kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanlardan, memuriyet mahalli dışına;?

( 2) 5510 S.K. Madde 65- "Hekimin veya diş hekiminin muayene veya tedavi sonrası tıbben göreceği lüzum üzerine genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmaları için muayene ve tedavi edildikleri yerleşim yeri dışına yapılan sevkinde, ayakta tedavilerde kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin gidiş ve dönüş yol gideri ve gündelikleri; yatarak tedavilerde ise gidiş ve dönüş tarihleri için gündelikleri ile yol gideri Kurumca karşılanır.
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yatarak tedavileri sırasında, hekimin veya diş hekiminin tıbben göreceği lüzum üzerine yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere Kurumca karşılanır.
Yurt içinde veya yurt dışına yapılan sevkler nedeniyle ödenecek gündelik, yol, yatak ve yemek giderlerinin tutarı 72 nci maddede belirtilen Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenir.
Sürekli iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, kontrolü veya periyodik sağlık muayenesi amacıyla yapılan sağlık hizmeti giderleri ile yol ve gündelik giderleri de bu madde hükümlerine göre ödenir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber