Vergi Dairesi Müdürü'nün rüşvet taktiği

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tekirdağ Çorlu ilçesi, Tapu Dairesi, Vergi Dairesi, Emniyet ve Belediye'nin karıştığı rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. En son Vergi Dairesi Müdürü Murat Çetin Adıgüzel'in yaptığı rüşvet görüşmeleri ortaya çıktı

Seyhan SEVİNÇ / İSTİHBARAT

Görev süresince aldığı rüşvetle gayrimenkul zengin haline gelen Adıgüzel'in, yıllardır sorunsuzca işlettiği rüşvet çarkı Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan şikayetle tespit edildi. Adıgüzel'i dinlemeye alan Jandarma, Vergi Müdürü'nün (Mal Müdürü) Çorlu'daki önemli bir işadamıyla yaptığı telefon görüşmesine şahit oldu. Adıgüzel, işadamıyla ilgili bir dosya tuttu ve adamı arayarak rüşvetin yolunu açan ilk görüşmeyi yaptı.

Adıgüzel: Beyefendi merhaba... İşleriniz iyi galiba.

İşadamı: İyidir, çok şükür.

Adıgüzel: Sizinle ilgili hazırlanan dosyayı inceliyordum da... 550 bin YTL vergi borcunuz var. Borcunuzu ne zaman ödeyeceksiniz, artık vakti geldi.

İşadamı: Efendim şu an durumlar pek müsait değil. Bir şeyler yapılamaz mı?

Adıgüzel: Dilerseniz görüşelim.

50 bin YTL rüşvet aldı

İşadamı da Adıgüzel ile buluştu. Adıgüzel, oluşturulan dosyayı bütün detaylarıyla işadamına gösterdi. Gerçekten de işadamının 550 bin YTL'lik borcu vardı. Adıgüzel, ?Dilersen anlaşabiliriz? diyerek, işadamından 50 bin YTL istedi. İşadamı da 50 bin YTL'yi verdi.

Adıgüzel de, bunun karşılığında işleme henüz sokmadığı dosyayı yeniden revize ederek, 550 bin YTL'lik borcu 50 bin YTL'ye indirecekti. Fakat dosyayı revize etmek yerine işleri sürekli erteleyince işadamı, avukatı aracılığı ile suç duyurusunda bulunarak Vergi Dairesi'ndeki büyük rüşvet ve yolsuzluğun ortaya çıkmasını sağladı.

Emniyet ilgilenmedi

Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, gelen bu şikayeti incelenmek üzere Çorlu Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdi. Fakat Emniyet Müdürlüğü herhangi bir işlem yapmadı. Savcılık her sorduğunda da Emniyet'ten, ?Bizim bu işi takip etmek için yeterli teknik altyapımız yok. Ama ilgileneceğiz? yanıtını alıyordu.

5 ay sonra Emniyet'ten o şikayet dilekçesinin kaybolduğu yanıtı gelince, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, polis bölgesi olmasına rağmen Vergi Dairesi'ndeki bu rüşvet olayı dahil, Tapu ve Sicil Müdürlüğü ile Belediye Ruhsat İşleri Müdürlüğü'ndeki bütün rüşvet iddialarının incelenmesi işini Tekirdağ Jandarma Komutanlığı'na verdi. Sekiz aylık takip sonucu Çorlu'daki tezgah ortaya çıkarıldı.

Sürpriz gözaltılar olabilir!

?Meydan? ve ?Veren 6? adlı operasyonlarla başlayan süreç hâlâ devam ediyor. Jandarma büyük bir titizlikle takibi sürdürüyor. Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nda da hummalı bir çalışma yürütülüyor. Başsavcı Orhan Çetingül koordinasyonunda, Savcı Mehmet Kenan Bozdağ, Savcı Halil İbrahim İskenderoğlu ve Savcı Mehmet Arıkan Tapu Sicil Müdürlüğü ile Vergi Dairesi'nin kayıtlarını inceliyor. Şu ana kadar buzdağının ancak yüzde 30'unun ortaya çıkarıldığı, yüzde 70'lik bölümünün de önümüzdeki günlerde açıklanacağı belirtildi.

DİPNOT

?Veren 6? operasyonuyla gözaltına alınan 17 kişiden Murat Çetin Adıgüzel, Mali Müşavir Nuri K. ile manavlık yapan İsa B. 'Rüşvet, irtikap, suç işlemek için teşekkül oluşturmak suçundan tutuklanarak Çorlu Cezaevi'ne gönderildi.


Her taşın altından o çıkıyor

ÇORLU Tapu Sicil Dairesi'nde adı yolsuzsluklara karışan bir başka isim de memur Nihat Gençoğlu. Aldığı rüşvetle 21 lüks daire ve çok sayıda değerli arsaya sahip olan Gençoğlu, Çorlu'daki emlakçılarla ortaklaşa sahte tapularla arsa satıyor ve bu tapuları da Tapu Sicil Defteri'ne işletmiyordu. Gençoğlu, en son 11 ayrı hissedarı olan bir arsayı yine aynı yöntemle önemli bir işadamına sattı.

800 bin YTL'lik sahte satış

Çorlu'da büyük bir yatırım yapmak isteyen işadamı, 11 hissedarı olan değerli bir araziyi satın almak için bir emlakçıya gitti. Gençoğlu ile irtibatlı olan emlakçı, 11 hissedardan sadece 4'ünden vekaletname alarak, arsayı 800 bin YTL'ye sattı. Gençoğlu da hemen Tapu Sicil Dairesi'nde sahte bir tapu senedi hazırlayarak işadamına verdi. Gençoğlu ile emlakçı işadamından aldıkları 800 bin YTL'nin bir bölümünü 4 hissedara verip, geri kalanını kendi aralarında pay etti.

25 sahte arazi tapusu tespit edildi

Sahte tapu senedi, olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kenan Bozdağ'ca tespit edildi. Tapu Sicil Dairesi'ndeki incelemelerini yoğunlaştıran Bozdağ, son 10 yılda değerleri 300 bin YTL ile 800 bin YTL arasında değişen 25 ayrı büyük arazi ile ilgili sahte tapu düzenlendiğini tespit etti.

Masaya silahını çıkartıyordu

Bu işlemleri yaparken zaman zaman bazı memurların itirazlarıyla karşılaşınca Gençoğlu hemen iki ruhsatsız silahını çıkarıp masaya bırakıyor, ?Yüreğiniz yetiyorsa yapmayın bakalım? diyerek, iş arkadaşları olan memurları tehditle usulsüz işlem yapmaya zorluyordu. Tapu Müdürü Ömer Yılmaz da, olan bitene göz yumup ?payını aldığı? için suçluydu.

Şu ana kadar 11 kişi tutuklandı

?Meydan? operasyonunda gözaltına alınan Çorlu Tapu Sicil Müdürü Ömer Yılmaz, Nihat Gençoğlu, Aysun Yıldırır, Aysun Ergene, Fatma Özçelik, Mustafa Gençoğlu, Mehmet Yayla, Mehmet Emin Ateş, Atilla Burgaz, Mehmet Tekin ve Muharrem Geren'in de aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.

UyuŞturucu kullanIyor

Evli ve 2 çocuk babası olan Gençoğlu, yasak aşk yaşadığı Aysun Yıldırır ile birlikte sürekli İstanbul'a gelerek, lüks otellerde kalıyordu. Esrar ve ecstasy kullandığı telefon dinlemesine takıldı.

Sevgilisinin banka hesabına milyarlarca lira yatırılıp çekilmiş

Tutuklanan Gençoğlu, aldığı paraların önemli bir bölümünü üniversiteye hazırlanan sevgilisi Aysun Yıldırır üzerinden aklıyordu. Suç ortağı Muharrem Gelen'le birlikte Yıldırır'dan bir vekaletname alan Gençoğlu, sevgilisi adına özel bir bankada hesap açmıştı. Savcının incelemesi sonucunda Yıldırır'ın hesabında 300 bin YTL, 500 bin YTL, 700 bin YTL gibi büyük onlarca hesap hareketi ve çok sayıda emlak alım-satımının yapıldığı belirlendi. Aysun Yıldırır ise bu hesaba yatırılan ve yapılan işlemlerin hiçbirinden haberdar değildi. Gençoğlu işlemleri bankadaki suçortağı ile birlikte yapıyordu.


10 yıldır denetimsiz olan Tapu ödül almış

Trİlyonlarca rüşvetin döndüğü ve normal koşullarda her yıl düzenli olarak teftiş edilmesi gereken Çorlu Tapu Sicil Dairesi'nin en son 1998'de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce denetlendiği ve daha sonra bir daha da denetim geçirmediği ortaya çıktı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün, Çorlu Tapu Müdürlüğü'nü denetlemediği halde son 10 yıl içerisinde düzenli olarak teşekkür ve takdir belgeleriyle ödüllendirdiği de tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber