1 Ekim'den sonra memur öldürülürse...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik sistemimizde ?rücu? adı verilen bir uygulama söz konusu. Örneğin bir işçi iş kazasına maruz kalır da yaralanır ya da ölürse, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) kazalının kendisine veya ölümü halinde eş ve çocuklarına gerekli yardımları yapar. Ancak SGK yaptığı masrafları, kazaya sebep olan işveren ya da üçüncü kişilere dönerek onlara ödettirir.

Bu uygulama şimdiye kadar sadece SSK'lı işçileri kapsıyordu ve iş kazası, meslek hastalığı, hastalık halleriyle sınırlıydı.

Ancak 1 Ekim 2008 sonrasında uygulama hem tüm çalışanlara (memur, işçi, işveren, esnaf, isteğe bağlı sigortalı) teşmil edilecek, hem de malullük ile dul ve yetim aylıklarında da uygulanacak.

Adam öldürürken iki kere düşünün!

Uygulamanın genişletilmesi şu demek: bir kişi cinayet işleyerek sosyal güvencesi olan birini öldürürse, SGK ölenin dul eşine ve çocuklarına maaş bağlayacak. Ancak bağladığı aylıkların peşin değerinin yarısını, cinayeti işleyenden alacak. Fail hem cezasını çekecek hem de SGK'nın çıkardığı faturayı ödeyecek. Öldürülen kişinin ücretine ve statüsüne göre değişmekle birlikte bu fatura 100-150 bin YTL olabilecektir. Umarız bu uygulama cinayet olaylarında azalmaya katkı sağlar.

Sosyal Güvenlik Uzmanı
Sadettin Orhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber