Özelleştirmeyi protesto eden Petkim işçileri

Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 13:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖZELLEŞTİRMEYİ PROTESTO EDEN PETKİM İŞÇİLERİ İŞBAŞI YAPMADI

-Petkim'in Socar & Turcas Petrokimya A.Ş.'ye yarın devredilecek olmasını protesto Petrol-İş üyesi Aliağa Petkim işçileri işbaşı yapmadı.

-Petrol-İş: ?Petkim'in devriyle kaybeden Türkiye olacak?

Türkiye'nin tek petrokimya tesisi olan Petkim'in, Socar & Turcas Petrokimya A.Ş.'ye yarın devredilecek olmasını protesto eden Petrol-İş üyesi Aliağa Petkim işçileri bugün işbaşı yapmadılar.

Türk sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan Petkim'in 16 Mart 2007 tarihinde başlayan özelleştirme süreci yarın yapılacak devirle tamamlanıyor.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yaptığı açıklamada, 14 adet üretim fabrikası, 8 yardımcı işletme, 150 milyon m3 hacminde bir baraj, 170 MW'lık bir enerji santrali, 20 kilometrekarelik arazi, rıhtım ve iskeleleri ile donatılmış bir limana sahip olan Petkim'in devri sonucunda kaybedenin Türkiye olacağını ifade etti. Öztaşkın, ?Sendikamız kamuoyunu bir kez daha uyarıyor; ülkemizin Petkim'in özelleştirilmesine değil, yeni Petkim'lere ihtiyacı var? dedi.

-DEVİR YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN GERÇEKLEŞİYOR

Petkim'in satışındaki kamu yararına aykırılık, özelleştirilme sürecini sakatlayan ve hukuka aykırılık oluşturan konuların Petrol-İş tarafından yargıya taşındığını belirten Öztaşkın, şunları kaydetti:

?Devir, yargı süreci devam ederken gerçekleştiriliyor. Petkim'in özelleştirilme ihalesi sürecinde ise aleniyet şeffaflık ilkesi göz ardı edildi. İhalelere teklif veren firma ve konsorsiyumların, önceden hiçbir araştırma ve incelemeye gerek duyulmadan ihaleye girmelerine izin verilmesi, ihalenin sakatlanmasına ve ciddiyetini sarsan uygulamalara yol açmıştır. Nitekim, ihalede birinci olan Ortak Girişim Grubunun (OGG) ortakları incelenmeden ihaleye sokulmuş ve yine hiçbir gerekçe gösterilmeden devre dışı bırakılmıştır. ÖİB, Petkim'in yüzde 51'lik hissesini satın alma hakkını en yüksek 2. teklifi veren Socar-Turcas-Injaz OGG'ye verdi. İhaleyi kazanan OGG'de yer alan grup firması hakkındaki ?Yasaklılık' kararı şartnameye açık aykırılık teşkil ediyor.?

-?TÜRKİYE PAZARI KAYBEDİYOR? UYARISI

Öztaşkın, bu satışla, Türkiye'nin petrokimya ürünleri pazarını kaybetti tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, Petkim'in özelleştirilmesi ve özellikle de yabancılaştırılmasının iddia edildiği gibi sektörde yatırımların genişletilmesi yerine, Türkiye'ye biçilmiş dışa bağımlı rol çerçevesinde, petrokimya üretiminin düşürülmesi gibi bir sonuç doğuracağı uyarısında bulundu. Fiyatları tekelci şirketin belirleyeceği ve yüksek tutulacak ?kar payı?nın Türkiye'den kaçırılarak dışarıya transfer edileceğini belirten Öztaşkın, ?Üretimdeki olası düşmeler aynı zamanda işten çıkarmalara ve işsizliğe yol açacaktır? dedi.

Öztaşkın, yargının özelleştirmeye ilişkin iptal kararı vermesi durumunda Petkim'in kamuya dönmesi için mücadele edeceklerini de bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber