OKS'de geçen yıl hangi okul kaç netle öğrenci aldı?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

900 bin OKS adayı 8 Haziran'ı bekliyor

Sibel Kahraman

Yıllardır özel ders, okul, dershane üçgeninde hazırlanılan sınavlar yaklaştı. Hem Ortaöğretim Kurumları Sınavı hem de üniversite sınavında gazeteniz Milliyet, her yıl olduğu gibi bu yıl da rehberiniz olacak

Gözde liselere öğrenci seçen Ortaöğretim Kurumları Sınavı için kısa bir süre kaldı. Bugüne kadar sınava sorular düzeyinde hazırlandınız. Ancak iyi bir sonuç almak istiyorsanız, akademik bilginin yanısıra sınavın genel yapısı, geçmiş yullardaki durumu gibi konularda da bilgi edinmeniz gerekiyor. Gazeteniz Milliyet her yıl olduğu gibi bu yıl da sizleri yanlız bırakmıyor. Nasıl bir sınava gireceksiniz, geçen yıl hangi okul kaç netle öğrenci aldı, hangi test daha fazla puan getirir, liselerin üniversite girişteki başarı puanları gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtlarını OKS Rehberlik sayfalarımızda bulacaksınız. Bahçeşehir Koleji uzmanlarının hazırladığı OKS Başarı Rehberiyle, kendinizden daha emin ve başarıya daha yakın olacaksınız.

Aday sayısı arttı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na başvuran aday sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Bu yıl son kez yapılacak OKS'ye başvuru yaklaşık 915 bin oldu.

8 Haziran 2008 Pazar günü saat 10.00' da yapılacak sınavda, Türkçe, matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinden 25'er tane olmak üzere toplam 100 soru sorulacak.Sınav 120 dakika sürecek.Sınavda çıkacak sorular bilgi düzeyinde olmayacak. Derslere ait temel ilke ve kavramlarla düşünebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, analiz yapma yeteneğine dayalı, günlük hayatla ilişkilendirilebilecek tarzda sorulardan oluşacak. Soruların zorluk dereceleri için; yüzde 10 çok kolay, yüzde 20 kolay, yüzde 40 normal, yüzde 20 zor, yüzde 10 çok zor gibi bir dağılımdan söz edilebilir.

160 baraj

OKS'yi kazanmak için; OKS-TM ve OKS-MF puan türlerinden en az birinin 160 veya daha yüksek olması gerekiyor. Örneğin; OKS-TM puanı 158, OKS-MF puanı da 162 olan bir aday OKS-MF puan türü ile öğrenci alan fen liselerini tercih edebilir. OKS-TM ile öğrenci alan okulları tercih edemez.

Bu arada, önceki yıllarda Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına ayrı, OKS için ayrı, Polis Koleji için ayrı puan hesabı yapıldığından karışıklıklar yaşanıyordu. 2007 yılında, tüm adaylar hangi sınavı seçerlerse seçsinler OKS'ye girmiş kabul edilerek hepsi için MF ve TM puan olmak üzere iki tür puan hesaplanmaya başladı.

Okul türleri zenginiyiz

Sınavla öğrenci alınacak okul türleri şöyle:

Resmi ve özel fen liseleri,

Sosyal bilimler liseleri,

Anadolu liseleri,

Anadolu teknik liseleri,

Anadolu meslek liseleri,

Anadolu öğretmen liseleri

Anadolu imam hatip liseleri

Sağlık meslek liseleri

İstanbul Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi

Adalet Meslek liseleri

Anadolu tapu ve kadastro meslek lisesi

Tarım meslek liseleri

Anadolu meteoroloji meslek lisesi

Sınavla öğrenci alan özel okullar

Polis Koleji

8. sınıf DPY

Yukarıdaki tablo 2004 ile 2007 OKS arasında testlerin yapılabilme ortalamalarını gösteriyor. Türkçe, sürekli yükselerek iki katına çıkıyor. Bunda Türkçe testinin soru yapısının değişmesinin, yoruma ve okumaya dayalı soruların artmasının etkisi bulunuyor. Matematik testi 2004 ve 2006 OKS'de çok düşük seviyede. 2005-OKS'de de diğer testlere göre matematik testinin yapılabilme oranı düşük. Ancak 2007-OKS'ye baktığımızda ortalamanın yükseldiği görülüyor. Fen bilgisi testi 2004-2005-2006 yıllarında sürekli yükselirken, 2007-OKS'de düşüyor. Sosyal bilgiler testi 2004-2005 ve 2006 yıllarında yükseliyor ancak 2007 yılında düşüyor. Bu da 2007-OKS'nin fen bilgisi açısından daha zor bir sınav olduğunu gösteriyor.

Kolejler de sınavla

Özel okullara girmek isteyen ve başvuruda bulunan öğrenciler; resmi okullar için tercih yapmadan önce herhangi bir özel okulu kazanıp kazanmadığı, bir özel okula kayıt yapmadan önce de herhangi bir resmi okula yerleştirilip yerleştirilmediği bilgisine sahip olacak.

Ayrıca kayıt kabul takvimi geniş tutularak özel okullara kayıt sürecinin daha çok yer değiştirmeye uygun olması sağlandı.

OKS puanına eklenecek olan ilköğretim başarı puanı, özel okullar için yapılacak puan hesaplamasına ilave edilmeyecek. Merkezi yerleştirmede puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Adayların tercihlerine göre ek listede belirtilen okullara merkezi yerleştirme yapılacak. Tercih edilen okullardan herhangi birine asil listeden kayıt hakkı kazanan aday, puan durumuna göre önceki tercihlerinin yedek listesinde bulunabilir. Örneğin; aday 2.tercihini asil listeden kazanmışsa, puanı yeterli olduğu taktirde, 1.tercihinin yedek listesinde yer alabilecek.

Sonuçlar 11 Temmuz'da

Sınav sonuç belgeleri, İstanbul Ortak Yerleştirme Kurulu tarafından 11 Temmuz 2008'den itibaren öğrencilerin adreslerine posta ile; asil ve yedek listeler ise sınavla öğrenci alan özel okullara elektronik ortamda gönderilecek. Sınav sonuçları ayrıca http://oges.meb.gov.tr internet sayfasından ilan edilecek.

Sınav Sonuç Belgesi kaybolan veya herhangi bir sebeple eline geçmeyen adayların velileri, 29 Temmuz 2008 tarihinden itibaren İstanbul Ortak Yerleştirme Kurulu Başkanlığı'ndan sınav sonuç belgesi örneğini alabilecekler.

Yaşı küçük olana öncelik

Merkezi yerleştirme sırasında Toplam Ağırlıklı Standart Puanların eşit olması halinde Türkçe Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Matematik Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Fen Bilgisi Ağırlıklı Standart Puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde Sosyal Bilgiler Ağırlıklı Standart puanı yüksek olan adaya; bunun da eşit olması halinde tercih edilen okulu daha öncelikli tercih eden adaya; tercih edilen okul sırasının da aynı öncelikli olması halinde yaşı küçük olan adaya yerleştirmede öncelik verilecek.

Yetenekliler için alternatifler

Spora ve güzel sanatlara yeteneği olan öğrenciler için bu alanlarda eğitim veren kurumlar önemli bir alternatif. Spor liselerine ders yılı sonundan itibaren 29 Temmuz'a kadar müracat edilecek. Öğrencilerin yetenek sınavları, spor lisesi müdürlüklerince 18- 20 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Sınav sonuçları, kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenerek 21 Ağustos'a kadar okulda ilan edilecek. Kesin kayıtlar ise 25- 27 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Açık kontenjan bulunması durumunda, yedek listeden puan sırasına göre açık kontenjan kadar kesin kayıt yaptırmaya hak kazananlar tespit edilecek.

Başvuru şartları

Spor lisesi yetenek sınavına başvuru yapacak öğrencilerin şu şartları taşımaları gerekiyor:

- İlköğretimi o yıl bitirmek

- 4 - 5 - 6 -7 ve 8'inci sınıflarına ait beden eğitimi dersinin, yıl sonu aritmatik ortalamasının en az 4.00 olması

- Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı öğretim yılı başında 8'inci sınıfa kaydolan öğrencilerden beden eğitimi dersinin yalnız 8'inci sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4.00 olması.

- Beden eğitimi ve spor yapmasına engel hali bulunmadığını belirten, sağlık raporu alınması.

Sanata yatkın öğrenciler

Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'ne başvurular 29 Temmuz'a kadar devam edecek. Yetenek sınavları, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi ve İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde 7 Ağustos'da, diğer liselerde ise 14 Ağustos'da yapılacak.

Sınavlar resim ve müzik alanları için ayrı ayrı olmak üzere kontenjan kadar asıl ve yedek listeler belirlenerek 15 Ağustos'a kadar ilan edilecek. Kesin kayıtlar tüm okullar için 18- 21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'ne başvuru şartları şöyle:

- İlköğretim okulunu o yıl bitirmek

- Girilecek alanla ilgili dersin 4'den 8'inci sınıfa kadar yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4 olması.

- Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı ders yılı başında 8. sınıfa kaydolan öğrencilerden, gireceği alanla ilgili dersin yalnız 8. sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4 olması.

- Öğrenimlerini yurtdışında tamamlayarak denkliğini yaptıran öğrencilerin, son 5 yıla ait girecekleri alanla ilgili dersin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4 olduğunu belgelendirmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber