8 il'e Kadın Sığınma Evi yapılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun teknik desteği, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonu ve Avrupa Birliği'nin mali katkılarıyla Bursa, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Gaziantep, İzmir ve Samsun'a 8 sığınma evi inşa edilecek. Açık adresleri açıklanmayan sığınma evlerinin 2009 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Şiddet mağduru kadınlara hizmet sunanların eğitimini ve kamuoyunun duyarlılığının artırılmasını içeren "Kadın Sığınma Evleri Projesi"nin tanıtım toplantısı Bursa Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya katılan Proje Koordinatörü Nazik Işık, projenin Türkiye'de kadınların insan haklarının korunmasına katkıda bulunmak ve şiddete uğrayan kadınlara yeterli düzeyde koruma sağlamak üzere, belediyelere kadın sığınma evi kurup işletme konusunda destek vermeyi amaçladığını söyledi. Işık; "Proje, özellikle Belediyeler Kanunu'nun 50 binden fazla nüfusu olan belediyelere verdiği kadın sığınma evi açma ve işletme görevinin yerine getirilmesine destek olmayı hedefliyor. İşletmeye hazır hale getirilmiş sığınma evleri özel olarak eğitilmiş personelle hizmete sokulacak ve söz konusu illerde kadınlara yönelik koruma hizmetlerinin geliştirilmesi ve kamuoyu duyarlılığının artırılması sağlanacak. Kadın Sığınma evleri Projesi'ni, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği'nin mali, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun da teknik desteği ile yürütüyor. İnşaat ihalesi ise Hazine Müsteşarlığı'nın Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yapılıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimlerden, şiddete uğrayan kadınlara yönelik hizmetleri sunan tüm kuruluşlar yararlanabilecek. Kadın Sığınma evleri Projesi'nin toplam bütçesi 11,8 milyon Euro olarak belirlenirken, bu tutarın, inşaat, yapı denetimi ve tefrişe ayrılan bölümünün yaklaşık yüzde 20'si İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. İnşaatlar ihale sonuçlandıktan sonra en çok bir yıl içinde tamamlanacak. Bütçesi 1,36 milyon Euro olan dördüncü bileşen (Kadınlara Yönelik Koruma Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi), 20 aylık çalışmanın ardından 2009 yılı Kasım ayında sona erecek. Mevcut 38 tane sığınma evi var, bunların yatak kapasitesi 550, yeni yapılacak 8 sığınma evinin de yatak kapasitesi 300 olacak." dedi.

Kadınların toplumun temelini oluşturduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin de, "Kadınlar geleceğimizin mimarlarıdır. Maalesef istenmese de toplumda kadına karşı şiddet haberleriyle karşılaşıyoruz. Biz bu projeye sadece arsa tahsisi ile girmiyoruz. Projenin sonuna kadar destekçisiyiz, çünkü kadınlar her şeyi hak ediyor" dedi. Toplantıda konuşan Bursa Vali Yardımcısı Halis Arslan da, Bursa Kadın Sığınma Evi'nde halen 13 çocuk ile 13 kadının kaldığını kaydetti. Arslan; "Bazı nedenlerle sığınma evlerinin adresini veremiyoruz, Bursa'da valilik bünyesindeki sığınma evi 30 yatak kapasiteli. Ayrıca Yıldırım Belediyesi Kadın Konukevi'nde de kadınlar hem meslek öğreniyor, hemde güzel şartlarda barınıyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber