Özcan: Bazı rektör adayları ısrarla kurumumuzun ismini kullanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2008 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, daha önceki açıklamalarına rağmen bazı rektör adaylarının kendilerini YÖK'ün himayesi altında göstermeye çalıştığı yönünde çeşitli kaynaklardan bilgiler geldiğini, öğretim üyelerinin bu tür kişilere itibar ettemesini istedi.

Özcan, üniversite rektörlüklerine gönderdiği resmi yazıda, 'Bizim rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunmamız sözkonusu olamaz." dedi.

Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 18-19 Haziran'da yapılacak rektörlük seçimler öncesi YÖK'ten bir uyarı daha geldi.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan imzalı üniversite rektörlüklerine gönderilen yazıda; "

Üniversitelerimizde yapılacak olan rektörlük seçimlerinde hiçbir öğretim üyesine kurulumuz başkanlığınca rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunulmasının söz konusu olmadığı, bu doğrultuda açıklamalarda bulunan öğretim üyelerine kesinlikle itibar edilmemesi ve bu durumunun tüm öğretim üyelerine duyurulması bildirilmişti. Çeşitli kaynaklardan başkanlığımıza ulaşan bilgilerden, rektörlük seçimlerinde aday olmayı planlayan bazı öğretim üyelerinin ısrarla başkanlığımız himayesinde olduklarını, gerek ima ederek, gerek açık bir dille söyleyerek üniversitede oy kullanacak kişileri etki altına almaya çalıştıkları anlaşılmaktadır. İlgili yazımızda da belirtildiği üzere üniversitelerimizde yapılacak olan rektörlük seçimlerinde hiçbir öğretim üyesine rektör adaylığı konusunda olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunulması kesinlikle söz konusu değildir. Aksine açıklamalarda bulunan öğretim üyelerine itibar edilmemesine ve bu durumun bir kez daha tüm öğretim üyelerine duyurulmasını önemle rica ederim." denildi.

21 ÜNİVERSİTEDE SEÇİM TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK

YÖK Başkanılğı tarafından seçim yapılacak 21 üniversite rektörlüğüne gönderilen yazıda ise, üniversitelerde yapılacak rektör adayı belirleme seçimlerinin 18-19 Haziran'da yapılacağı bildirildi.

Üniversitelerde yapılacak oy verme işleminin ardından sonuçların Yükseköğretim Kurulu'na gönderilmesi 20 Haziran, Rektör Adaylarını İnceleme Komisyonu çalışması 23-27 Haziran, YÖK Genel Kurulu'nun toplantıları 28-29 Haziran'da yapılacak ve sonuçlar 30 Haziran'da Cumhurbaşkanılğı makamına sunulacak.

Öte yandan YÖK, seçimlerde kimlerin oy kullanabileceğine de açıklık getirdi. Buna göre halen başka bir üniversitede yan dal eğitimi alan öğretim üyeleri kadrolarının bulunduğu üniversitede oy kullanabilecek.

Yan dal eğitimini tamamlayıp başka bir kurumda mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmekte olan öğretim üyeleri kadrolarının bulunduğu üniversitelerde oy kullanabilecek. Buna bağlı olarak üniversitelerde dışarıdan ücretli olarak ders veren öğretim üyeleri, 2547 Sayılı Kanun'un 34. maddesi uyarınca sözleşmeli olarak görev yapan yabancı uyruklu öğretim üyeleri, başka bir üniversitenin kadrolu öğretim üyesi iken 2547 Sayılı Kanun'un 16. madesinin (a) fıkrası uyarınca üniversitelerde idari görev alan öğretim üyeleri oy kullanamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber