Araç satışında devreden çıkacak noterler tepkili

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2008 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TUĞBA TEKEREK

Noterler araç satışında kendilerini devreden çıkaran düzenlemeye karşı girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor. Noterlerin işlem hacminin üçte birini araç devirleri oluşturuyor

60Geçen hafta TBMM'de kabul edilen, kullanılmış araç alım satımında noter aracılığının kaldırılmasını öngören yasaya noterler karşı çıkıyor. Araç devirlerinin işlem hacimlerindeki payının yaklaşık yüzde 30 olduğunu söyleyen Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, ?Böyle bir düzenlemenin hiç uygun olmadığını düşünüyorum? dedi.

Kullanılmış araçların satış ve devir işlemlerinde noter kanalıyla yapılan devirleri geçersiz kılan, devrin trafik tescil şubelerinde ilgili memurlarca aracın siciline işlenmesini öngören yasa Genel Kurul'da 6 Haziran'da onaylanmıştı.

Yeni, ?İş adedi içinde araç alım satımının payı yüzde 30. Gelirde de aşağı yukarı bu orandadır. Bir rapor hazırlıyoruz, bir iki gün içinde kesin rakamları açıklayacağız? dedi.

Yeni, bu düzenlemenin noterlere ciddi şekilde darbe vurup vurmayacağı sorusu üzerine, ?İş yüküne elbette ki darbe vuracaktır. Bizi de, çalışanları da etkileyecektir? diye konuştu.

?Tescil şubesi az'

Yasaya karşı çıkma nedenlerini açıklarken ise İstanbul'da yaklaşık 2500 kişinin çalıştığı 250 notere karşılık 17 trafik tescil şubesinin bulunduğunu belirten Yeni, trafik tescil şubelerinin binlerce araç satışının altından kalkabileceği konusunda soru işaretleri olduğunu söyledi.

?Bu işin nereye gideceğini hep beraber göreceğiz? diyen Yeni, düzenleme konusunda 2 ay içinde geri adım atılacağını düşündüğünü, 1996'da kabul edilen benzer bir düzenlemenin de bir müddet sonra değiştirildiğini anlattı. Yasa hazırlanırken görüşlerinin alınmadığını söyleyen Yeni, Noterler Birliği olarak düzenlemenin geri alınması konusunda girişimlerinin olacağını da sözlerine ekledi.

Polisin asayişi sağlamakla görevli olduğunu, bu düzenlemeyle polislerin karakollara çekileceğini belirten Yeni, trafik tescil şubesi olmayan bazı ilçelerde vatandaşın devir için başka ilçelere gitmek zorunda kalacağını da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber