OMÜ, milyon Dolar'lık gezegenevini ucuza mal etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancılar tarafından yapılan ve Türkiye'de sadece 2 tane bulunan gezegenevinin (platetaryum) üçüncüsü Samsun'da kuruldu. Bir süredir üzerinde çalışmalar yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Astronomi Kulübü, piyasada en ucuzu 1 milyon Dolar olan gezegenevini (planetaryum) yerel imkanlar çerçevesinde 300 bin YTL'ye imal etmeyi başardı. Üniversitenin Kurupelit yerleşkesindeki gözlemevi alanına kurulan gezegenevi, törenle hizmete açıldı.

Gezegenevinin açılış töreninde konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, insanoğlunun asırlardır uzayın derinliklerini anlamaya çalıştığını söyledi. Proje sorumlusu OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kalkan ise, OMÜ planetaryumunun yerel kaynaklarla yapılan ilk planetaryum olma özelliği taşıdığını kaydetti. Gezegenevini çeşitli desteklerle 300 bin YTL'ye mal ettiklerini bildiren Prof. Dr. Kalkan, planetaryumun uygulamalı eğitim için önemli olduğunu bildirdi.

Planetaryumun açılışını ise Astronomi Kulübü üyesi öğrenci Kübra Eroğlu gerçekleştirdi. Gezegenevini gezen davetliler, incelemelerde bulundu. Gezinin ardından gösteriler yapılırken, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve davetliler, karanlık ortamda yansıtmayla gerçekleştirilen gösteriyi beğeniyle izledi. Gezegenevinin ilki 1975 yılında Tuzla'da askeri amaçlı olarak kurulmuştu. 2 ay önce İzmir'deki bir kolejde kurulan ikinci gezegenevi ise eğitim amaçlı kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber