KPSS Eğitim Bilimlerine Girecek Adaylar İçin 2 Özel Dosya

Lisans adaylarının gireceği KPSS sınavına sayılı günler kaldı. Geçtiğimiz yıl sadece eğitim bilimleri tesitini alan aday sayısı 205 bindir. Bu sayı her yıl biraz daha artmaktadır. Bu nedenle eğitim bilimleri tesitini alacak adaylara yönelik olarak Dr. Eren ARSLAN'ın özel bir çalışmasını yayımlıyoruz. Birinci çalışma öğretmen adaylarının sınav öncesi ve sınav esnası yapacaklarını içeren KPSS rehberlik çalışmasıdır. İkincisi ise KPSS eğitim bilimlerinde, öğrencilerin çok zorlandığı ve spesifik alan uzmanlığı gerektiren Program geliştirme özet bilgiler ve anahtar kelimeler çalışmasıdır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Haziran 2008 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1-KPSS NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı 1985?1991 yılları arasında öğretmenleri ?öğretmen seçme sınavları? ile seçmeye çalışmıştır. Bu sınavlar yeterliğe dönük baraj uygulaması olarak gerçekleştirmiştir. 1992 yılında bu uygulama kaldırılmış, öğretmen adayları sınavsız olarak mesleğe alınmıştır. 2001 yılında ise KMS (Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı) adı altında tekrar sınav sistemine geçilmiştir. 2002?2003 yıllarında bu uygulama KPSS adıyla (Kamu Personeli Seçme Sınavı ) devam etmiştir. Bu sınavlarda başarılı olabilmek için iki oturumlu bir sınav sürecinden geçmek gerekmektedir. Sabah oturumunda öğretmen adaylarının 120 soru ile genel kültür ve genel yetenek becerileri ölçülmektedir. (Genel yetenek alanında %50 Türkçe, %50 Matematik, Genel Kültür alanında ise, Atatürk İlke ve inkılapları, %40, Temel Yurttaşlık Bilgisi %15, Türkiye ve Dünya ile ilgili Güncel ve Sosyo-Ekonomik Konular %5, Türk Kültür ve Medeniyetleri %10, ve Türkiye Coğrafyası % 30) öğleden sonra yapılan oturumda ise yine 120 soru ile Eğitim Bilimleri alanındaki yeterlik ölçülmek istenmektedir. (Eğitim Bilimleri alanının kategorileri ve ağırlıkları ise Eğitim Psikolojisi %50, Eğitim Programları ve Öğretim %35, Rehberlik ise %15 şeklindedir) Daha sonra sınav sonuçlarına göre başvuru taban puanları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmaktadır. Başvuru taban puanını geçen öğretmen adayları tercihlerine ve barajı aşan ne kadar kişinin başvuru yapacağına bağlı olarak tekrar bir eleme sürecine tabi tutulmaktadır.

2-KPSS İÇERİĞİ

KPSS tam gün sınav uygulamasıdır. Öğretmen adayları sınav günü saat 09.30?11.30 arası genel kültür-genel yetenek, 14.30?17.00 arası eğitim bilimleri sınavı için performans göstermektedirler. İlk sınav bir hız sınavıdır. 120 soruya 120 dakikalık bir süre verilmiştir. Öğretmen adaylarının bilgi ve kavrama güçleri ve hızlarının ölçümü amaçlanmaktadır. Eğitim bilimleri sınavı ise daha çok bilgi ve kavrama üzerinde beceri ölçme amacındadır. Eğitim bilimleri alanında çoktan seçmeli maddelerin dört türü üzerinde durulur. Kesin doğru cevap gerektiren, öncüllü soru tipi, olumsuz soru kökü ve en doğru cevabı gerektiren soru tipidir. Adayları en çok zorlayan soru türüdür. En doğru, öncelikle gibi kavramlar soru kökündedir.

KPSS test tekniğine dayalı sınavdır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınava müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlarda sınırlı kalmaktadır. Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.

Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.

KPSS rehberlik çalışmasını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Program geliştirme özet bilgiler ve anahtar kelimeler çalışmasını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber