Başvuruyu kaçıranlar da SBS'ye girebilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Haziran 2008 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İlköğretim 6. sınıf öğrencileri ilk Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) bugün, 7. sınıf öğrencileri ise yarın giriyor.

Bu yıl ilk defa uygulanacak SBS' sınavlarında 2 milyona yakın 6. ve 7. sınıf öğrencisi ter dökecek. Seviye Belirleme Sınavlarına şimdiye kadar başvuruda bulunmayan öğrenciler de girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, 500 bin civarında ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencisinin SBS'lere başvurmadığını dikkate alarak, başvuruyu kaçıran veya son anda sınava girmeyi kararlaştıran öğrencilerin mağdur olmaması için yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre sınav başlamadan önce il milli eğitim müdürlüklerine başvuracak öğrenciler de sınava girebilecek. Ancak bu öğrenciler için tutanak tutulacak ve bakanlığa bildirilecek. Öğrenciler 10 YTL'lik başvuru ücretini daha sonra yatıracak. Sınava başvuru için defalarca öğrencilere süre tanındığını hatırlatan bakanlık yetkilileri, buna rağmen öğretmen veya veli ilgisizliği nedeniyle başvuramayan öğrenciler çıkması ihtimali ve sınavın ilk defa düzenlenmesi nedeniyle kimsenin mağdur olmasını istemediklerini kaydetti.

İlk SBS'de 6. sınıf öğrencilerine 80 soru için 90 dakika verilecek. Yarın sınava girecek 7. sınıf öğrencileri 90 soruyu 100 dakikada cevaplayacak. Öğrencilere Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler ve yabancı dil derslerinden sorular yöneltilecek. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi okumayan öğrenciler için alternatif sosyal bilgiler sorusu yöneltilecek. SBS'de alınacak puanlar liselere girişte yüzde 70 etkili olacak. Öğrencilerin yıl sonu başarı puanları ile davranış puanları da yüzde 30 etki edecek. Adayların sınava gelirken sınav giriş belgesi ve nüfus cüzdanını yanında bulundurması gerekiyor.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber