Darbeye karşı yürüyen siviller, 'demokrasi' çağrısı yaptı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2008 19:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyoğlu'nda toplanan binlerce sivil toplum kuruluşu üyesi, darbe karşıtı yürüyüş yaptı."Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" yürüyüşüne katılan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye'de artık darbeye karşı ses çıkartılması gerektiğini dile getirdi. Polis, Tünel'den Taksim'e kadar yürümek isteyen gruba izin vermedi.

Küresel Eylem Grubu, Genç Siviller, Mazlum-Der'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteklediği yürüyüş, Beyoğlu Tünel Meydanı'nda başladı. Bazılarının beyaz eldiven taktığı grup, pankart açarak İstiklal Caddesi'nde yürümeye başladı. "Darbeye Karşı 70 Milyon Adım, Darbeye karşı ses çıkar! " yazılı pankart ve döviz taşıyan grup, cadde boyunca "Darbeye dur de! " "Darbeye karşı omuz omuza" şeklinde slogan attı. Grubun taşıdığı "EUORO 2008 Finali İdeal 11'i: 9+2 yargıç üye; Tribün: Ergenekon çetesi Teknik Direktör: Baykal Hakem: 367 Sabih" yazılı döviz dikkat çekti. Bu arada, yürüyüş sırasında Türk bayrağı açıp "Ne Mutlu Türk'üm diyene" şeklinde slogan atan bir kişi ile grup arasında tartışma yaşandı. İsminin Engin Kurtaran olduğu öğrenilen şahıs, kısa süreli tartışmanın ardından yürüyüşten ayrıldı.

Öte yandan, yoğun bir şekilde ıslık çalıp yürüyen grubun önü Galatasaray Lisesi önünde polisler tarafın kesildi. Yaklaşık 3 bin kişilik grup, daha sonra Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Sanatçı Zeynep Tanbay, "Bugün darbelere, tüm darbe girişimlerine karşı ses çıkarma günü. Çok daha büyük bir uğultuyla siyasal demokrasinin askeri vesayet altına alınmasına karşı ilk tepkiyi gösterme günü. Özellikle 27 Nisan E-Muhtırası'ndan itibaren yaşanan gelişmeler, ağır çekim bir darbe sürecinde olduğumuzu, demokrasimizin bu tür müdahaleye maruz kaldığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

Önce DTP hakkında, ardından da AK Parti hakkında kapatma davası açıldığını hatırlatan Tanbay, "Kapatma davalarının ne olacağı düşünülürken 5 Haziran'da Anayasa Mahkemesi 411 milletvekilinin oyuyla kabul edilen başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakan yasayı iptal etti. Türkiye'de süregelen müdahele geleneğinin yeni bir perdesi ile karşı karşıyayız. Demokrasiden yana tüm güçlerin özellikle 22 Temmuz seçimlerinden sonra sık sık dile getirdiği demokratik Anayasa talebi, bu süreçte gündemin dışına çıkmış, özgürlük, adalet, eşitlik kavramları geri plana atılmıştır." dedi.

Eylemlerinin amacını anlatan Tanbay, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün 'Meclis'e dokunma! ' diyenler sokakta. 27 Mayıs 1960', 12 Mart 1971'e, 12 Eylül 1980'e, 28 Şubat 1997'ye, 27 Nisan 2007'ye karşı olanlar, devlet kurumlarının Anayasal yetkilerini zorlama yorumlara dayanarak genişletilmesi doğal bulmayanlar sokakta. Sokaktayız; çünkü Ergenekonların dağıtılmasını istiyoruz. Sokaktayız; çünkü Cumhuriyet Çalışma Gurubu'nun dağıtılmasını istiyoruz. Darbeye karşı ses çıkarmak istiyoruz. Yılın en uzun, en beyaz ve en aydınlık günü olan 21 Haziran'da toplandık."

Basın açıklamasında, Genç Siviller, Birbirimize Sahip Çıkıyoruz Platformu, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği, Barış Meclisi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Emekçi Hareket Partisi, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur DE, Küresel Eylem Grubu, Mazlum Der, Sosyalist Parti Girişimi, Siyasal Ufuk Derneği, Yüzleşme Derneği, TDP ve Henüz Özgür Değiliz Platformu'nun yürüyüşe destek verdiği belirtildi. Ayrıca, Gazeteci Yazar Nazlı Ilıcak, Ferhat Kentel, Sanatçı Lale Mansur da "Darbeye Karşı 70 Milyon Adım" yürüyüşüne katılarak eylemcilere destek verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber