HSYK, rektöre soruşturma izni isteyen başsavcıyı görevden aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2008 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yayınladığı 'Adli ve İdari Yargı Yaz Kararnamesi' ile Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

Başsavcı Tosun, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ)'nde içeri alınmayan başörtülü öğrencilerin yaptığı suç duyurusu sonrasında yaptığı açıklamada Koruma Kanunları'ndan duyduğu rahatsızlığı dile getirerek bu yasaları antidemokratik bulduğunu dile getirmişti. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar hakkında dava açabilmek için YÖK'ten izin isteyen Başsavcı Tosun, şu görüşleri dile getirmişti: "Türkiye'de sadece Rektörlerin değil, belediye başkanı, vali, bir memurun hakkında dahi dava açabilmek için bir yerlerden izin istemek zorundasınız. Biz bunlara kısaca 'koruma kanunları' diyoruz. Vatandaşa gelince kanun var, bunlara gelince yok. Bu herkesin eşit olduğu ilkesine aykırıdır. Bunların yeniden düzenlenmesi gerekiyor."

Rektör Baydar hakkında YÖK'ün izin vermemesi halinde Danıştay'a itirazda bulunacağını belirten Tosun, "İnsanlara birtakım ayrıcalıklar verilmesi doğru değil. Hakimlerin, savcıların, rektörlerin, valilerin, belediye başkanlarının tabi olduğu bir kanun var. Kamu görevlilerinin yargılanması sırasında 'görevi nedeniyle' ibaresi var. Bu çok muğlak bir ifade ve bunun arkasına sığınılarak birçok suç işlenebiliyor. Adam bir suç işliyor ve 'görevim nedeniyle yaptım' diyor. Soruşturma açmak için de bağlı bulunduğu kurumdan da izin almanız geliyor. Bu da yargının işini zorlaştırıyor. Örneğin rektörlerle ilgili soruşturma başlatırken, başörtüsünü yasaklama nedenlerinin görevleri nedeniyle olup olmadığı araştırılacak. Rektörler 'görevimiz gereği yetkimiz var' derken mağdur olanlar da bunun böyle olmadığını, yeni yasal düzenlemeyle bunun ortadan kalktığını iddia ediyor" diye konuşmuştu.

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfü Baydar'ın yolsuzluk yaptığına dair haberlerin yer almasının ardından da YÖK'ten soruşturma izni istemiş ancak hiçbir cevap alamamıştı. Tosun, bunun üzerine Danıştay'a itiraz ederek soruşturma izni alacağını belirtmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber