Yargı ihlali, işkenceyi solladı

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 06:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın yayınladığı ağustos ayı insan hakları ihlalleri raporuna göre, en fazla ihlal yargı alanında görüldü. Sık sık tartışmalara neden olan işkence ise ikinci sırada yeraldı.

Yolsuzluk iddiaları ve son olarak yayınladığı bildiri ile gündeme gelen yargı, insan hakları ihlalleri içinde birinci sırada yeraldı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın hazırladığı ağustos ayı insan hakları ihlalleri raporuna göre, en çok başvuru "adil yargılanma hakkı" ihlali nedeniyle yapıldı. Şimdiye kadar 8 rapor açıklanırken bunların 5'inde adil yargılanma hakkına ilişkin ihlaller ilk üçte yeraldı. 2004 yılı boyunca her ay düzenli olarak insan hakları ihlallerine ilişkin sayısal verileri açıklayan Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın ağustos ayı raporu yayınlandı.

86 kişi başvurdu

Rapora göre bu ayda 86 kişi 153 ihlal başvurusunda bulundu. İhlal başvuruları, il ve ilçelerde oluşturulan insan hakları kurulları ile doğrudan Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na bu konuda hazırlanan formlar doldurularak yapılıyor.

Ağustos ayı raporunda, ihlal başvurusunda bulunanların 35'inin İnsan Hakları Başkanlığı'na, 48'inin il kurullarına, 3'ünün de ilçe kurullarına başvurduğu belirtildi. Bir kişi birden fazla hak ihlaline maruz kaldığını iddia edebildiği için toplam ihlal sayısı 153 olarak gerçekleşti.

Ankara ilk sırada

İhlal başvurularının 13'ü adil yargılanma hakkı, 12'si işkence ve kötü muamele yasağı, 11'i ayrımcılık yasağı, 11'i kişi hürriyeti ve güvenliği, 10'u çalışma hürriyeti, 10'u sağlık ve hasta hakkı, 9'u çevre hakkı, 8'i mülkiyet hakkı, 8'i yaşam hakkı alanında yapıldı. Bilim ve sanat hürriyeti, haberleşme hürriyeti, örgütlenme hürriyeti ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı konularında başvuru yapılmadı. Başvuru yapılan iller arasında Ankara 17 başvuru ile birinci, İstanbul 9 başvuru ile ikinci sırada yeraldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber