Müze müdürlerinin ?çeşme' kavgası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Evindeki çeşmeyi müzeye iade etmesi istenen eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Alpözen, ?Hediye? dedi

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne hibe edilen Osmanlı dönemine ait bir eseri, eski Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Alpözen'in villasına götürerek bahçesine koyduğu iddiasıyla 6 ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan soruşturma tamamlandı. İki müfettişin yaptığı soruşturma sonucu, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, yalağı ve aynası bulunan Osmanlı Çeşmesi'nin tarihi eser olduğuna karar verdi.

Alpözen'in villasının bahçesine 15 yıl önce müzeden getirerek yerleştirdiği çeşmenin yeniden müzeye iadesi kararlaştırıldı.

Müze Müdürü Yaşar Yıldız, Alpözen'in 15 yıl önce müzeye getirdiği Osmanlı Çeşmesi'nin laboratuvarda temizlettikten sonra kendisine hediye edildiğini söyleyerek evine götürdüğünü belirtti. Yıldız şunları söyledi:

?Raporlar da çelişkiliydi'

?Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemede, çeşmenin tarihi eser olduğuna ve 2863 no'lu yasa gereği koruma altına alınması için müzeye iadesine karar verdi. Bu karar bakanlığa da iletildi. Resmi yazı ulaşınca Alpözen'e yazı göndererek 15 gün içinde müzeye teslim etmesini isteyeceğiz. Alpözen teslim etmezse durumu emniyete bildireceğiz, polislerle aldıracağız.?

?Ben de yargıya giderim'

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü görevinden 2005'te emekli olan 70 yaşındaki Alpözen, çeşmeyi, 15 yıl önce eski Kültür Bakanı Cihat Baban'ın kardeşi Nusret Baban'ın kendisine hediye ettiğini söyledi. Alpözen, ?Kültür Bakanlığı üç kez soruşturma açtı, üçünde de eserin tarihi olmadığı, geç Osmanlı dönemine ait olduğu ve her yerde satın alınabileceği belirtildi? dedi.

Alpözen, polis zoruyla çeşmeyi almaları halinde kendisinin de yargıya gideceğini söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber