Türk sendikacılığı 'sanal miting'le tanışacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 21:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bilişim sektöründe çalışanların sendikalaşma çabası, Türk sendikacılığını "Sanal Miting"le tanıştıracak.

Alınan bilgiye göre, IBM Türk çalışanları, son yıllarda ekonomik ve sosyal haklarında yaşanan gerilemeye son vermek üzere bir süre önce toplu sözleşme yetkisi olmayan ve sadece iş yerinde örgütlü olan Bil-İş'ten ayrılarak Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası'na üye oldular.

Çalışan 400 civarında kişiden sendika üyesi olabileceklerin yaklaşık yüzde 80'inin sendika üyesi olmasıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurularak yetki alındı.

Bunun üzerine işverenin, sendikanın çoğunluğu sağlamadığı ve iş yerinin büro hizmetleri iş koluna girmediği gerekçesiyle itirazda bulunması üzerine konu yargıya taşındı ve ilk duruşma için 30 Temmuz 2008 tarihi belirlendi.

Çalışanlar, IBM'in diğer ülkelerdeki çalışanlarının sendikalı olduğunu belirterek, Türkiye'de buna engel olunmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ediyorlar.

İşverenin duruşmaya kadar itirazını çekmemesi durumunda sendika üyeleri, Türk sendikacılığında bir ilki gerçekleştirecek ve sendikaya üye olma haklarına saygı gösterilmesi talebiyle Uluslararası Sendikalar Ağı'nın da (UNI Global Union) desteğiyle 1 Ağustosta sanal miting yapacak.

Daha önce İtalya'daki IBM çalışanları tarafından kullanılan ve başarılı sonuçlanan yöntem bu kez Türkiye'deki çalışanlarca kullanılacak. Miting için sanal alemdeki "Second Life" isimli alanda kurulan "Sendika Adası"nda yer bile kiralanmış durumda.

Mitingde, çalışanların karşı karşıya kaldığı durumun tüm dünyadan katılımcılarla bir anlamda "küresel bir grevle" protesto edilmesi amaçlanıyor. Miting için söz konusu günde "Second Life" alanında sanal kimlikleriyle var olacak kullanıcılar bir araya gelecekler ve ellerindeki pankartları ve sanal sloganlarıyla çalışanlara destek verecekler.

Bu arada, UNI Global Union tarafından işveren temsilcilerine birer mektup gönderilerek, gerekli çoğunluğun bakanlık tarafından onaylanmasına rağmen yapılan itirazın kabul edilemez olduğunu belirtildi. Mektupta, "Bu karar çalışanların, müşterilerin ve tüm kamuoyunun dünya lideri firmamızdan ummadığı bir davranıştır. Sizi şiddetle protesto ediyor, kararınızı yeniden gözden geçirip Tez-Koop-İş Sendikası'nı hemen tanımanızı ve çalışanlarınızla yapıcı bir şekilde anlaşma yoluna gitmenizi bekliyoruz" denildi.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bilişim yaygınlaşan ama sendikal örgütlenmenin olmadığı bir sektör. Bu alandaki sendikal örgütlenmeye öncülük etmek istiyoruz. Bu alandaki örgütlenme ve sanal miting bizim için de bir ilk olacak. İşveren de umarız duyarlı davranıp bizi anlar ve Avrupa ülkelerinde çalışanlarına tanıdığı hakları burada da tanır. Toplu sözleşme görüşmelerinde yetki için başvurduğumuz tarihi esas alacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber