Tüketiciler Birliği kredi kartı ücreti için 44 bankaya dava açıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Zonguldak'ta ikamet eden H.A., özel bir bankanın aldığı 30 yeni liralık kredi kartı ücretinin tüketici haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmuştu. Anka Haber Ajansı'nın duyurduğu kararla ilgili süreç şöyle gelişti. H.A.'nın başvurusunu değerlendiren Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti, kart parasının alınmasını iptal etti. İlgili banka Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, banka sözleşmesinde kredi kartı ücretinin sözleşmede bulunduğunu belirterek Hakem Heyeti'nin kararını iptal etti. Karar, Yargıtay'da temyiz edildi. Yargıtay 13. Dairesi, bankaların düzenlediği sözleşmelerin 'tüketici aleyhine' olduğunu ve metinlerin 12 punto siyah koyu harflerle düzenlenmediğini kaydederek, şu karara vardı: "Davacı, tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi kart kullanımı ücreti adı altında bir külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığını iddia ve ispat edememiştir. Böyle olunca sözleşmedeki kredi kartı üyelik ücreti alınacağına dair hükmün açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmelidir. Dolayısıyla davacı bankanın bu sözleşme hükmüne dayalı olarak kredi kartı kullanıcısı davalıdan ücret istemesi mümkün değildir."

Bir diğer olayda da İzmir'de oturan Z.Ö., kart ücreti alınmaması için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, ücretin iadesine karar verdi. Banka da İzmir 1. Tüketici Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme, para alınmasına itiraz etti. Tüketici Mahkemesi tarafından verilen kesin nitelikteki karar, olağanüstü kanun yollarından biri olan kamu yararına bozulması talebi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temyiz edildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, mahkeme kararındaki hukukî hükümler, yani tüketicinin kart ücretinin iadesine ilişkin talebinin haklı olduğuna ilişkin hüküm saklı kalmak kaydıyla tüketiciyi temsil eden avukatı için avukatlık ücreti ödenmesi gerektiği gerekçesi ile yerel mahkeme kararının kanun yararına bozulmasına hükmetti.

Avukat Bülent Deniz, Yargıtay 13. Dairesi'nin verdiği kararın bütün yerel mahkemeler için emsal teşkil edeceğini söyledi. Deniz, isteyenlerin başvurmaları halinde kart ücretlerinin alınmasını önleyebileceğini kaydetti. Birlik olarak 44 bankaya dava açacaklarını vurgulayan Deniz, şöyle konuştu: "Tüketici Kanunu'nun 23. maddesi gereğince kredi kartlarından ücret alınmamasının tespitine ilişkin bir dava olacak. Herkesi kapsayacak davayı kazanırsak bundan sonra kredi kartı ücreti istenemeyecek. Mahkeme başvurumuzu haklı bulursa, tüketiciler emsal gösterip geçmişe yönelik ödedikleri kart paralarını da talep edebilecek." Türkiye'de 40 milyona yakın kredi kartının bulunduğunu dile getiren Deniz, şimdiye kadar 200 bin kişinin başvurarak bu ücreti geri alabildiğini kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber