Savcı nerede oturacak!!!

Haber Giriş : 01 Kasım 2004 06:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CMUK Tasarısı Meclis'e geldi. Adalet Komisyonu'nda duruşmalarda savcıların oturacağı yer konusunda ilginç tartışmalar yaşanıyor.

AB'ye uyum yasaları arasında bulunan Ceza Muhakemeleri Usülü Kanun (CMUK) Tasarısı nedeniyle Meclis Adalet Komisyonu'nun avukat ve savcı kökenli üyeleri karşı karşıya geldi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, savcılardan yana tavır aldı.

Mahkemelerde savcılar kürsüde hakimlerin yanında yer alırken, avukatlar sanık ve tanıklarla gibi alt platformda yer alıyor. Meclis Adalet Komisyonu'nun avukat kökenli üyeleri, CMUK Tasarısı'nda bir düzenleme yapılarak, mahkemelerde savcıların kürsüde hakimlerin yanından indirilerek avukat ile aynı hizaya getirilmesini istiyor.

Adalet Komisyonu üyesi ve AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, "Savcı iddia makamıdır. Avukat ise savunma makamıdır. Mahkeme başkanı ve hakimler ise adaleti temsil etmektedir. Savcı ile avukatın iddia ve savunma makamı olarak birbirine üstünlüğünün olmaması gerekir. Ama savcılar duruşmalarda hakimlerin yanında oturarak fiilen üstünlük kuruyorlar. Bunun ortadan kadırılması gerekir. Avrupa Birliği de bizden bunu istemektedir. CMUK Tasarısı'nda bu yönde düzenleme yapılması için komisyonda önerge vereceğiz" dedi.

"Müzakerelere de katılmasın'

Komisyon üyesi ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, savcıların kürsüden indirilmesinin yanında müzakerelere de katılmaması yönünde CMUK'ta düzenleme yapılması gerektiğini savundu. Bozdağ, "Duruşmanın tamamlanmasının ardından hakimler arka odaya geçerek karar için müzakereye başlıyor. Savcılar da hemen müzakere odasına giriyor. Hakimler savcının etkisinde kalıyor. Davalarda kararlar hep savcıların iddianamesi doğrultusunda veriliyor. Davanın iddia makamını temsil eden savcıların müzakereye katılmaması yönünde de düzenleme yapılmalıdır" diye konuştu.

Bakan Çiçek: "Türkiye hazır değil"

Meclis Adalet Komisyonu'nun avukat kökenli milletvekillerinin bu önerisine Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü karşı çıkıyor. Çiçek, Yeni Şafak'a yaptğı açıklamada "Türkiye böyle bir düzenleme yapmaya henüz hazır değil. Hem bunun kanunda düzenlenmesine de gerek yok"dedi. Çiçek, savcıların müza-kerelere katılmaması gerektiğini belirtirken, "Ancak hakimler ve savcılar arkadaş oldukları için müzakerelere savcılar da rahat rahat katılabiliyor" görüşünü savundu.

Bursa Cumhuriyet eski Başsavcısı olan AK Parti'li Hakkı Köylü de savcıların kürsüden indirilmesine karşı çıkıyor. Köylü, "Savcılar kamu adına iddia makamını temsil etmektedir. Bu nedenle kürsüde olmalarında hiçbir sakınca yoktur" dedi.

Avrupa ülkelerinde savcı-avukat eşit

Türkiye'de hakimler ile savcılar, avukatlara göre daha üst konumda kurulmuş yüksek platformda birlikte oturuyor. Özellikle Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde kürsüler çok yüksek olduğu için hakim ve savcılar avukatlara tepeden bakıyordu. ABD başta olmak üzere AB ülkelerinde ise kürsüde sadece hakim oturuyor. Savcı ile avukatlar, hakimin oturduğu kürsünün alt kısmında düzenlenmiş ve aynı zeminde yan yana kurulmuş sıralarda oturuyor.

AB Komisyonu adına Kjell Bjornberg ve Paul Richmond tarafından hazırlanan raporda, "Yargıçlar bir karara varmak için odalarına çekildiklerinde, savcılar da onlarla birlikte olmaktadır. Savunmanın beyanları, resmi kayıtlara yargıç tarafından yapılan bir özete dayalı girmektedir. Savcının beyanları ise harfiyen mahkeme kaydına geçmektedir. Bu, mahkeme önünde iki eşit tarafın mevcudiyeti hususuna ciddi zarar vermektedir" denilerek eleştirildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber