Liselerde geçiş dönemi 500 öğrenciye yaradı

Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (ÖSS) puanlarının hesaplanmasında yanlışlık yapıldığı iddialarına MEB ve ÖSYM'den yalanlama geldi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve MEB yetkilileri, söz konusu durumun geçen yıl son sınıfta kalan öğrencilerin bu yıl okullarının mezun vermemesi nedeniyle yaşandığını bildirdiler. Geçen yıl sınıfta kalan öğrencilerin bazılarının diploma notları aynı durumda olan diğer öğrencilerden yüksek olması nedeniyle yaklaşık 500 öğrenci 80 yerine 100 AOBP aldı.ÖSS'de başarı puanlarının hesaplanmasında yanlışlık yapıldığı iddiaları sonrasında MEB ve ÖSYM, herhangi bir hata yapılmadığını açıkladı. Geçen yıl sınıfta kalan birkaç öğrenci bu yıl okulların mezun vermemesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bazı okullarda toplandılar. Türkiye'de yaklaşık 500 sınıf tekrarı yapan öğrencinin sınıfındaki diğer tekrar yapan öğrencilerden yüksek diploma notunun olması nedeniyle AOBP'si 100 olarak hesaplandı.

YARIMAĞAN: ?KURALLARA GÖRE HESAPLAMA YAPILDI, YANLIŞLIK YOK?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, puan hesaplamalarında bir yanlışlık yapılmadığını savunarak kurallara göre hesaplama yapıldığını bildirdi. Yarımağan şöyle konuştu:

?Bir yanlışlık yapılmadı. Bildiğiniz gibi bu yıl bir geçiş yılı. Son sınıf öğrencisi bir çok lise de yok. Sınırlı sayıda okulda eski yıllarda yıl kaybeden öğrenciler varmış. Bu sınıfta kalmış öğrenciler bazı illerde belli okullarda toplamışlar. Son sınıf öğrencilerin az olduğu ve başarısız olduğu bu okullarda bazı beklemeli öğrenciler bu az ve başarısız öğrencilerden daha başarılı oldukları için kurallara uygun olarak AOBP'den 100 puan almışlar. Bütün Türkiye de bu öğrencilerin sayısı 400-500 kişi kadar. Bunlar sıralamayı çok değiştirmiyorlar. Geçen sene mezun olsaydı 80 puan alabilecek olan bu öğrenciler bu yıl son sınıf öğrencisi başarısız olduğu 100 almışlar. Yanlışlık olmadığı için bir düzeltme yapılması gibi bur durumda yok. İlan ettiğimiz kurallara göre puanlarını aldılar. Normal öğrencileri etkileyen yada sıralamayı değiştirecek bir durum yok. Öğrencilerimiz normal şekilde tercihlerini yapacaklar. Bu 400-500 öğrenci, bu yılın geçiş dönemi olması sayesinde 80 puan yerine 100 puan aldılar.?

MEB: ?SİSTEM NEDENİYLE 100 ALDILAR?

MEB yetkililerinin ANKA'ya yaptığı açıklamada ise MEB'den kaynaklı bir yanlışlık olmadığı durumun sistemden kaynaklandığı belirtildi. MEB yetkilileri, geçen yıl son sınıfta kalan birkaç öğrencinin bu yıl okullarından mezun olduklarını, böyle durumda 40-50 okul bulunduğunu belirttiler. MEB yetkilileri, ?Geçen yıl sınıfta kalan ve bu yıl bu okullardan mezun olan öğrencilerin diploma notları diğer sınıf tekrarı yapan öğrencilere göre yüksek kaldığı için bu çocukların AOBP'si 100 oldu. Okul müdürlerinin herhangi bir yanlışlık yapmadığını ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan'a söyledik. Kendisi de bu durumu kabul etti. Bu durumda ülke çapında 40-50 okul olduğunu kendisi söyledi? dedi.

ÖSYM'nin sistemine göre bir okulda diploma notu 60 olan bir öğrencinin bu notu, okulundaki en yüksek mezuniyet notuysa, sistem bu öğrenciye 100 puan veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber