YÖK üniversitelere kadro alımını ele alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2008 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu toplantısında, üniversitelerin öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilme koşullarını detaylarıyla belirleyen yönetmelik taslağı görüşülüyor.

Taslakta, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan (ALES) en az 70 puan alanların sözlü yapılacak giriş sınavına katılmaları zorunlu tutuluyor.

Üniversitelerden de görüş alınan yönetmelik taslağında, bazı öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Taslağa göre, yönetmelikte merkezi sınav ve giriş sınavı olmak üzere ayrı sınavlar öngörülüyor. Merkezi sınav ÖSYM tarafından yapılan ALES'i, giriş sınavı ise jüri tarafından yapılan sözlü sınavı kapsıyor. ALES, en az lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans eğitimini tamamlamış olanlar müracaat edebilecekler. Alanlarındaki puan türünden 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılacaklar. Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak.

Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada giriş sınavına başvurabilmek için ALES'ten en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'ndan (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekiyor.

-ÖZEL ŞARTLAR-

Araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için, son başvuru tarihinde lisans mezunlarının 27, yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının 29, doktora öğrencilerinin ise 31 yaşından gün almamış olmaları koşulu bulunuyor. 100'lük not sistemine göre mezun olanların 100 üzerinden an az 70, 4'lük not sistemine göre mezun olanların 4 üzerinden en az 2,80 not almış olması isteniyor. Tıpta uzmanlık ile yan dal uzmanlık sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmayacak.

Öğretim görevlisi kadrolarına atanmak için lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlilerinin en az yüksek lisans mezunu olması gerekiyor. Güzel sanatlar fakülteleri, eğitim fakültelerinin güzel sanatlar eğitimi bölümleri, konservatuvarlar ile önlisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlilerinde lisans mezunu olma ve alanlarıyla ilgili 2 yıl tecrübeli olma şartı aranıyor.

Okutman kadroları için, yabancı dil okutmanları hariç lisans veya lisansüstü düzeyde eğitim yapılan birimlerde atanacak okutmanlarda en az yüksek lisans mezunu olma koşulu bulunuyor. Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS'den en az 80 puan veya eşdeğerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olma şartı gerekiyor.

Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına da en az lisans mezunu olanlar ve alanında en az 2 yıl tecrübesi bulunanlar başvurabilecekler. Adayların başvuruları internet üzerinden de alınabilecek.

-JÜRİLER NASIL BELİRLENECEK?-

Üniversitelerde ''giriş sınavı'' jürileri fakültelerde dekanların, konservatuvar, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarından müdürün önereceği en az 8 öğretim elemanı arasından ilgili yönetim kurulunca seçilecek 3 asıl ve 1 yedek üyeden oluşacak.

Sınav jürisi, müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının 4 katına kadar adayı, ALES puanının yüzde 60'ını ve yabancı dil puanının yüzde 40'ını; meslek yüksek okullarında müracaatlarda ise ALES puanın yüzde 70'ini ve lisans mezuniyet notunun yüzde 30'unu dikkate alarak belirleyecek ve kurumun web sitesinde ilan edecek.

Başvuru sayısının ilan edilen kadronun 4 katından az olması halinde adayların tamamı giriş sınavına alınacak. Giriş sınavında adayın mesleki ifade becerisi, analitik düşünce ve akademik yeteneği, genel kültür düzeyi ve başvurduğu alanla ilgili becerisi, ilgi düzeyi saptanacak.

-SINAV NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?-

Sınav jürisi, değerlendirmesinde ALES notunun yüzde 55'ini, lisans mezuniyet notunun yüzde 20'sini, yabancı dil puanın yüzde 15'ini ve giriş sınavı notunun yüzde 10'unu; meslek yüksek okulunda ise ALES notunun yüzde 55'ini, lisans mezuniyet notunu yüzde 30'unu ve giriş sınavı notunun yüzde 15'ini hesaplayarak en başarılı olanları seçecek.

Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilecek. İlan edilen kadro sayısını geçmemek şartıyla yedek aday da ilan edilebilecek.

Atamalar, yürürlükteki mevzuata göre yapılacak.

-GEÇİCİ MADDE-

Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanların çalıştıkları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezi sınav; meslek yüksek okullarının öğretim üyesi kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber