Yabancı dille eğitim isteğe bağlı olacak

Haber Giriş : 02 Kasım 2004 06:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu liselerinde dil bilen öğretmen sayısının yetersizliği zorunlu yabancı dille eğitimi güçleştiriyor. Bakanlık, zorunluluğu kaldırmak için harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı, 30 yıldır tartışılan yabancı dille eğitim zorunluluğunu kaldırıyor. Uygulamayla, Anadolu liselerindeki matematik ve fen grubu derslerinin yabancı dille okutulması zorunluluğu son bulacak. ?Derslerin öğretiminin Türkçe okutulması esastır? hükmü getirilecek. İmkanları yeterli devlet ve özel okullar için açık kapı bırakıldı.

Dersleri yabancı dille okutacak öğretmen bulunması ve en az 12 öğrencinin istemesi halinde öğretim yabancı dille de yapılabilecek. Böylece yabancı dille eğitim, isteğe bağlı hale getirilmiş olacak. Talim ve Terbiye Kurulu'nun kabul ettiği Anadolu liseleri yönetmelik değişikliği Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imzasından sonra yürürlüğe girecek. Bu yönde bir değişiklik Talim ve Terbiye Kurulu'nun prensip kararı olarak 9 Ağustos 2002 tarihinde de çıkmış, ancak mevzuatta gerekli düzeltmeler yapılmadığı için yürürlüğe girememişti. Birçok Anadolu lisesinde matematik ve fen derslerini İngilizce okutacak yeterli öğretmen bulunmadığından bu dersler halen Türkçe okutuluyor. Bakanlığın yaptığı araştırmalarda da öğretmen, öğrenci ve velilerin bu derslerin İngilizce okutulmasına karşı çıktığı belirlenmişti. Yabancı dille eğitimin kaldırılması için geçmiş yıllarda Meclis'te milletvekilleri yasa değişikliği teklifi vermiş, sivil toplum örgütleri de imza kampanyaları düzenlemişti.

Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 80'i, öğretmenlerin yüzde 58'i, velilerin ise yüzde 60'ı derslerin ?yalnızca Türkçe' işlenmesini istiyor. Öğretmenlerin yüzde 18'i dersleri ?kısmen İngilizce', yüzde 17'si ise ?çoğunlukla İngilizce' işlemek istiyor. Dersleri ?sadece İngilizce' işlemek isteyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 7'de kalıyor. Öğrencilerin sadece yüzde 2'si ?sadece İngilizce' ders isterken, velilerin yüzde 60'ı ?sadece Türkçe', yüzde 7'si ise ?sadece İngilizce' verilmesini istiyor.

Uygulama eğitimcileri böldü

Öğretmen, öğrenci ve velilerden yabancı dille eğitimi destekleyenler, dilin yabancı dille öğretim sayesinde ilerlediği görüşünü savunuyor. Bu görüştekiler, ?nitelikli öğretmen ve öğrenciyle bunun mümkün olabileceğini belirtiliyor. Bunun için Anadolu liselerinin sayılarının ve öğrenci sayılarının düşürülmesi' şartını öne sürüyor. Türkiye'de yıllardır tartışılan yabancı dille eğitim diğer ülkelerde de yaygın değil. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, çok sayıda ülke gezdiğini ve bazı sömürge ülkeleri hariç dünyanın hiçbir yerinde kendi anadilinin dışında başka bir dille ders okutan ülke görmediğini belirtti. Aktaş, Almanya, Avusturya, İsveç ve hemen bütün Avrupa ülkelerinde derslerin kendi dillerinde verildiğini kaydediyor.

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve İngilizce Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Sezer, bakanlığın yeni uygulamasını ?olumlu' bulurken, ?Öğrenciler önce matematiği öğrensinler, sonra İngilizce matematik de verilebilir.? diyor. Sezer, nasıl herkesi yıldız basketbolcu yapmak mümkün değilse, herkese de aynı oranda İngilizce öğretmenin mümkün olmadığını anlatıyor. Matematikten hiç anlamayan öğrenciye İngilizce matematik öğretmeye kalkışmayı, hiç müzikten anlamayana Batı müziği enstrümanı çaldırmaya benzeten Sezer, ?Önce fizik ve matematiği öğrensinler, sonra İngilizce matematik, İngilizce fizik öğrenebilirler. Yabancı ülkelerde de bizim gibi kapsamlı yabancı dille eğitim uygulaması yok.? diye konuştu.

Geçen yıl ?Yabancı dille eğitime karşı ülke genelinde imza kampanyası' düzenleyen Ulusal Eğitim Derneği Başkanı Zeki Sarıhan, Anadolu liselerinde yabancı dille eğitimin kaldırılacak olmasının olumlu bir adım olduğunu, ancak bunun yükseköğretimde de gerçekleşmesi gerektiğini kaydediyor. ?İlköğretimden üniversiteye kadar bazı eğitim kurumlarında eğitim öğretimin kısmen veya tamamen yabancı bir dille yapılmasının ulusal egemenliğe ve eğitim öğretim ilkelerine aykırı? olduğunu vurgulayan Sarıhan, ?Yabancı dille eğitim nedeniyle çocuklarımızın ve gençlerimizin öğretimdeki verimi düşüyor.? diyor.

Yabancı dille eğitime karşı çıkanlar ise, yabancı dille öğretim yerine iyi bir yabancı dil eğitimi istiyor. Bu gruptakilere göre yabancı dille öğretimin sakıncaları şunlar: Dersi anlama ve kavramayı engelliyor, dersin verimini ve başarı oranını düşürüyor, ÖSS'de sakınca oluşturuyor, öğrencileri ezberciliğe yönlendiriyor, öğrenilen bilgilerin akılda kalmasını güçleştiriyor, zaman kaybına yol açıyor.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ertem ise bakanlığın kararını desteklemekle birlikte, öğrencilerin istemesi halinde yabancı dille eğitim yapılabileceği hükmünü ?kınıyor.'

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Soran ise alınan kararı son derece yanlış bulduğunu belirterek, bunun Anadolu liselerinin eğitim kalitesini düşüreceğini savunuyor. Anadolu liselerinin sayısını artırarak, bu kurumlara darbe indirildiğini ve alınan yeni kararla da ikinci bir darbenin vurulacağını kaydeden Soran, Türkiye'de elit insan yetiştirme çalışmalarının bu şekilde engellendiğini öne sürüyor. Avrupa Birliği'nin en önemli özelliklerinden birinin kültürler arasında kaynaşma sağlamak olduğunu ve bunun büyük ölçüde öğrenci değişim programlarıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Soran, ?Bizim bu olayın içine girmemiz, Anadolu liseleri ile mümkün olacaktı.? diyor. Türk Eğitim Derneği (TED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, kendilerinin yabancı dille eğitimden memnun olduklarını ve herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları için uygulamalarını sürdüreceklerini kaydediyor. TED'in kuruluş amacının Türkiye'deki misyoner okullarına karşı dünya ile rekabeti yakalayacak gençler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Pehlivanoğlu, iki insanın ancak lisanla anlaşabileceğini, değişen dünyada artık savaşların beyinle yapıldığını belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber