DSP'den, Erdoğan'a 'zorunlu din dersi' sorusu

Haber Giriş : 25 Temmuz 2008 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Erdoğan'a, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay'ın zorunlu din derslerinin, din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğu yönündeki kararları doğrultusunda bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu.

DSP'li Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay'ın zorunlu din derslerinin din ve vicdan özgürlüğüne aykırı bulduğu yönündeki kararlarını hatırlattı. Hükümetin bu kararlara uyması konusunda daha önce de bir soru önergesi verdiğini, ancak önergesinin TBMM Başkanlığı'nca içtüzüğe aykırı bulunarak işleme konulmadığını belirten Yağız şunları kaydetti:

?Bu arada Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Bakanı Sayın Fevzi Gümüş de bir açıklama yaparak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersleri hakkında verdiği karara karşın mevcut uygulamanın devam ettiğini belirtmiş ve ?Milyonlarca Alevi genci aynı işkenceyi görmeye devam ediyor' demiştir. Sayın Gümüş, bu konudaki taleplerinin karşılanmaması halinde kitlesel davalar açılabileceği sinyalini vermiştir. O nedenle yeniden sorma gereksinmesini duydum.?

Yağız önergesinde Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

?-Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Sayın Ali Balkız ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Fevzi Gümüş'ün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Danıştay'ın, zorunlu din derslerini ?din ve vicdan özgürlüğüne aykırı' bulan kararlarını hatırlatarak, bu uygulamanın kaldırılması yönündeki taleplerini nasıl karşılıyorsunuz?

-Sayın Balkız'ın, ?din derslerinin okutulmaya devam edilecekse seçmeli, çoğulcu, demokratik toplumun gereklerine uygun ve nesnel olması ve müfredatın Alevilik'le ilgili bölümünün oluşturulmasının Alevi kurumlarına bırakılması' önerisini değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?

-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Sayın Fevzi Gümüş, bu konuda, Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Başbakanlığa başvuruda bulunulduğunu, ancak aradan bir ay geçmesine karşın yanıt verilmediğini söylemiştir. Bu başvuruya yanıt verecek misiniz?

-Hükümet olarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Danıştay kararlarına uyulmasını gerçekleştirecek yasal düzenleme yapılması yönünde bir hazırlığınız var mıdır??

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber