Haksen: 6 ayda bir zam, matematiksel hiledir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2008 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu(HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, memurlara 6 ayda bir zammın memurun aleyhinde, matematiksel bir hile olduğunu söyledi. Çivi, artışların yılda bir kez ve hedeflenen enflasyona göre değil, gerçek enflasyona oranında yapılmasını istedi. Denge tazminatından Emekli Sandığı'na kesinti yapılmasını da talep eden Çivi, kazanılmış hakların alınmaması şartıyla memurun sendikal haklarında yapılacak her türlü demokratik düzenlemeye destek vereceklerini belirtti.

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, toplu görüşmelere verilen arada görüşmeler, memura ek zam, işçi-memur ayrımı ve sendikal düzenlemelerle ilgili konulardaki sendikasının fikirlerini düzenlediği basın açıklamasında dile getirdi. Toplu görüşmelere 21 Ağustos'a kadar ara verilmesini eleştiren Çivi, memur maaşlarına 6 aylık dönemlerde zam yapılmasını eleştirdi. HAKSEN Başkanı Çivi, maaş zammının Kemal Derviş'in bakanlığından önce yılda bir kez zamlandığını hatırlattı. AK Parti döneminde de Derviş döneminde başlayan uygulamanın sürdüğünü, bunun memurun aleyhine olduğunu aktaran Çivi, "Burada matematik hilesi vardır. Onun için biz, yılbaşında tüm yılı kapsayacak bir defada memur maaş artışlarının yapılmasını istiyoruz. Memur maaş artışları hedeflenen enflasyona göre değil, hayatın gerçeklerindeki enflasyona göre yapılmalıdır. Mutlaka refah payı ilave edilmelidir" dedi.

Hükümetin sendikalara verdiği 5 YTL'lik desteği istemediklerini belirten Çivi, dünyanın hiçbir yerinde işverenin işçinin sendika aidatını ödemediğini belirtti. Devlet bütçesinden her yıl 930 bin sendika üyesi için 56 milyon YTL'lik kaynak aktarıldığını kaydeden Çivi, çalışanların kendi kazançlarından kendi istekleri doğrultusunda aidat ödemelerini istediklerini aktardı. Grevli, toplu sözleşmeli şekilde haklarını arayabilecekleri bir mevzuat istediklerini de anlatan Çivi, sözleşmeli çalıştırılan 4/B ve 4/C personellerin yüz binleri bulduğunu ve bunlara kadro verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı memurlara denge tazminatıyla birlikte eylül ayında en düşük memurun 239 YTL, öğretmenin 248 YTL, mühendisin 400 YTL zam alacağını, bugüne kadar alacakları denge tazminatının da ek ödeme içine dahil edileceğini kaydetti. Zamları ek ödeme almayanlar için olumlu olarak açıklayan Başkan Çivi, döner sermayeli kamu dairesinde çalışanlara döner sermayeden ek zam yapılacağı için memur maaş artışları arasında yüzde 60'lık bir uçurum oluşacağı için sevinmekle üzülmek arasında kaldıklarını açıkladı. Ek ödemelerden emekli sandığı kesintisi yapılmasını da istediklerini anlatan Çivi, denge tazminatı ödemelerinin emekliliğe katkı sağlamadığı için çalışanlarla emekliler arasında uçurum olduğunu söyledi.

Anayasa'da işçi ile memur arasındaki farkın kaldırılması için Başbakan Erdoğan'la görüştüklerini aktaran Çivi, "HAKSEN olarak memurun örgütlenme hakkını genişletecek her türlü demokratik açılıma varız. Kamu çalışanlarının iş güvencesi ve kazanılmış haklarına helal getirilmemesi şartıyla." dedi.

Konut Edindirme Yardımı'nın(KEY) 1987'de emekli olanlara da verilmesi gerektiğini savunan Çivi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun KEY'in emekliler için isteğe bağlı olduğu açıklamasının mevzuatlarla çeliştiğini bildirdi. Çivi, 1987'den sonra emekli olan SSK ve Emekli Sandığı üyelerine ödeme yapılması için yasada açık hüküm olduğunu kaydederek, bu konuda hükümetin gerekli açıklamayı yapmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber