Hastane devrine SSK'lıdan tam destek

Haber Giriş : 08 Kasım 2004 05:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ile ilgili kanun tasarısına SSK'lılar tam destek verdi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin bürokrasiyi azaltacağını beklediklerini söyleyen SSK'lılar kuyruklardan kurtulmak ve daha iyi sağlık hizmeti için devrin bir an önce gerçekleşmesini istiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın SSK'nın 150'ye yakın hastane ile 450'ye yakın dispanserini Ocak 2005'te devralmayı planladıklarını açıklaması, SSK'lılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Tek elden yönetilsin

Muayene için önceden telefonla randevu alan SSK'lı hastalar, bu defa da ön kayıt sırasına isimlerini yazmak için erkenden hastanelere koşuyor. Yaklaşık 3 yıl önce SSK'ya devredilen Vakıf Gureba Hastanesi'nde muayene için ön kayıt sırasına isim yazanlardan biri de Öztürk Ailesi. Baba Ahmet Öztürk, oğlu Selim ve eşi Ayşe Öztürk, dahiliyede muayene sırası beklemeye koyuluyor. Baba Ahmet Öztürk, ?Sağlık işlerinin tek elden yönetilmesi daha düzenli olur. Kuyruklardan kurtulsak da sabah 06.00'da buraya gelip kendimizi sıraya yazıyoruz. Bizim için önemli olan hastanelerde bürokrasinin azalması? diyor.

Alacağı 5.5 katrilyon

SSK toplam 5 katrilyon 619 trilyon 477 milyar lira tutarında prim, gecikme zammı ve sosyal yardım zammı alacağı bulunuyor. Bunun 2 katrilyon 11 trilyon 530 milyar lirası, özel sektör kuruluşlarından, 3 katrilyon 607 trilyon 947 milyar lirası ise kamu kuruluşlarından.

?Kuyruklar biter'

SSK'lı hastalar en büyük sıkıntıyı ilaç kuyruklarında yaşıyor. Sabahın erken saatlerinde SSK Osmaniye Hastanesi'ne gelen emekli kalp hastası Fevziye Aslan, ?Sabah 07.00'den beri kuyruktayım. Hala ilaçlarımı alamadım. Eğer bu hastanelerin bakanlığa devri kuyruk çilesini sona erdirecekse bizim için daha iyi olur? dedi. Astım hastası Hülya Sönmez ise, ?Bundan daha beteri olamaz herhalde. SSK'nın bakanlığa devri ile bu kuyrukların son bulacağına inanıyorum. Devrin bir an önce gerçekleşmesini istiyorum? diye konuştu. Avrupa'da hastaların tek kartla bütün hastanelerde sağlık hizmeti aldığını belirten Yılmaz Doğan adlı hasta ise, ?Bence SSK'lısı, Bağ-Kur'lusu, işçisi, memuru bütün hastalar sağlık hizmetlerinden eşit olarak faydalanmalı. SSK'nın sağlık bakanlığına devri ile biz de Avrupalı vatandaşlar gibi rahat şekilde tedavi olma imkanına kavuşacağız. Bu yüzden devir yapılması çok iyi olur? dedi. Emekli kaptan Şeref Ersöz ve eşi Fatma Ersöz ise pahalı ilaçların SSK tarafından verilmemesinden şikayetçi. Şeref Ersöz, ?Eşim ve ben pahalı kalp ve tansiyon ilaçlarına para yetiştiremiyoruz. Ancak bu ilaçları SSK'dan da vermiyorlar. Emekli maaşı ile zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Bu sıkıntımızın ortadan kalkması için SSK'nın bakanlığa devredilmesi şart? şeklinde konuştu.

Faturalar abartılıyor

1 Ocak 2004'te hayata geçen SSK'lı hastaların devlet hastanelerinde tedavi edilebilmesine yönelik uygulama, SSK'ya pahalıya mal oldu. Tedavi edilen SSK'lı hastaların faturalarını bu kurumdan tahsil eden Devlet Hastaneleri, tedavi masraflarını şişirebilmek için başvurmadık yol bırakmadı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Rüştü Karahan, ?Ocak ayı itibariyle Sağlık Bakanlığının ortak kullanımı dolayısıyla SSK'ya gönderdiği fatura 70 trilyon lira civarındadır. Gelen faturalar bizim beklediğimizden çok yüksek. Biz bu hizmeti 10 trilyon lira ile rahatlıkla verebiliriz. Akıl almaz metotlarla faturaları şişirip bize gönderiyorlar. Buna acilen çözüm bulunmasını isitiyoruz? diye konuştu.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber